Şanlıurfa Balıklı Göl Oluşumu ve Özellikleri

Şanlıurfa Balıklıgöl, Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak bilinen kutsal bir mekandır. Ziyaretçileri, tarihi eserler ve kutsal balıklarıyla büyüleyen bu alan, hem turistik hem de dini bir merkezdir. Balıklara yem atmak ve efsaneleri dinlemek gibi etkinlikler sunar.
Şanlıurfa Balıklı Göl Oluşumu ve Özellikleri
14 Eylül 2024

Şanlıurfa Balıklıgöl


Şanlıurfa Balıklıgöl, ziyaret amacıyla gidilen bölgelerin ilk sıralarında yer alır. Balıklıgöl, Şanlıurfa ilinin merkezinin güney-batısında yer alan, Hz. İbrahim Peygamber'in ateşe atıldığı düşünülen yer olarak bilinir. Kutsal balıklar ve çevresinde bulunan tarihi eserler ile Şanlıurfa bölgesinin en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.

Hz. İbrahim Peygamber, o devirde bulunan zalim hükümdar Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele ederek; bu bölgede yaşadığı düşünülmektedir. Ayrıca tek tanrı fikrini savunmaya başlayan Hz. İbrahim, Nemrut tarafından bugünkü Urfa Kalesi'nin bulunduğu tepeden ateşe atılmıştır. Bu esnada Allah tarafından ateşe "Ey Ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol" emri verilir. Bu emir üzerine ateş suya dönüşür ve içindeki odunlar balığa dönüşerek; Allah'ın mucizesi gerçekleşmiş olur. Hz. İbrahim bir gül bahçesinin içerisine sağ olarak düşmüştür. Hz. İbrahim'in düştüğü yer Halil-ür Rahman Gölü'dür. Rivayet edildiğine göre, Nemrut'un kızı Zeliha da İbrahim Aleyhisselam'a inandığı için ve onu sevdiği için kendisi de onun peşinden ateşe atlamıştır. Zeliha'nın düştüğü bölgeye ise Ayn-ı Zeliha Gölü adı verilmiştir. Harran Ovası'nın bereketli toprakları arasında bulunan; ancak yeterli tanıtımı yapılmadığı için, Halil-ür Rahman adıyla da bilinen Balıklıgöl, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Balıklıgöl Efsanesi


Balıklıgöl ile ilgili üç büyük dinin de tanıdığı Hz. İbrahim Peygamber'in inançlara göre bu beldede doğup, büyüdüğü düşünülmektedir. Bir gün o dönemin baş kâhini Kral Nemrut'a gelir ve bu sene doğacak olan erkek bir çocuğun putperestliği ortadan kaldıracağını ve kendisini öldüreceğini söyler. Bunun üzerine Kral Nemrut, o sene içerisinde doğacak bütün erkek çocuklarının öldürülmesi emrini verir. Kralın askerlerinden birinin karısı olan Nuna Hatun hamile olduğu için, onu kale yakınlarındaki bir mağarada gizler. Nuna Hatun, oğlu İbrahim doğduktan sonra, onu mağarada bırakarak; eşinin yanına gelir. Anlatılanlara göre Hazreti İbrahim kendi baş parmağını emerek ve baş parmağından gelen süt ile beslenir. Başka anlatılan rivayetlere göre ise bir ceylan gelerek Hazreti İbrahim'i süt ile besler. Hz. İbrahim büyüdüğünde babasının yanına gelir ve onun yanında yer alır. Fakat onların inandığı putperestliği değil, dünyadaki her şeyin yaratıcısı olan Allah'a inandığını söyleyerek; ona iman eder. Ancak burada Kral Nemrut ve babasını bile dinlemeyerek putları kırar. Bunun üzerine Nemrut olanlara sinirlenir ve İbrahim'in bir an önce öldürülmesini emreder. O gün o ülkede yemek için dahi olsa ateş yakılması yasaklanır. Bütün odunlar toplanır ve öyle büyük ateş yakılır ki ateşler göklere yükselir. Daha sonra Hazreti İbrahim, Urfa Kalesi'nin burçlarından hazırlanan mancınığa konularak; bugünkü Balıklıgöl'ün yani Halil-ür Rahman Gölü denilen yere doğru atılır. Bu esnada Allah tarafından ateşe "serin ol İbrahim'e karşı" emri gelir. Bunun üzerine Balıklıgöl meydana gelmiş olur. Hazreti İbrahim'in ateşe atılmasından sonra, Zeliha da sevgilisi olduğu söylenen Hazreti İbrahim'e inandığı için kendini İbrahim Peygamber'in arkasından atmış olur. Böylece Balıklıgöl'ün arkasında bulunan Ayn-ı Zeliha Gölü oluşur. Başka anlatımlara göre ise Ayn-ı Zeliha Gölü, İbrahim'in arkasından ağladığı için gözyaşlarıyla dolmuştur. Böylece rivayete göre Balıklıgöl meydana gelmiş olur.

Turistik ve Kutsal Mekân


Şanlıurfa Balıklıgöl'e her yıl milyonlarca turist bu bölgeyi ziyaret ederek; bu hikâyeyi dinler. Balıklıgöl içerisindeki balıklar milyonlarca olup; gelen ziyaretçiler tarafından beslenir. Kutsal sayılan yerler arasında Balıklıgöl de yerini almaktadır. Ayrıca Hz. İbrahim Peygamber'in yaşadığı bölge olarak da bilindiği için ve onun bu suya atıldığı için, Müslümanlar tarafından ziyaret edilen kutsal yerler arasında ilk sıralarda yer alır.

Balıklıgöl'de Neler Yapılır?

  • Balıklara yem atmak
  • Bölgedeki tarihi yapıları gezmek
  • Rehberlerden efsaneleri dinlemek
  • Fotoğraf çekmek

Balıklıgöl'ü ziyaret edenler, kutsal balıkları besleyebilir, bölgedeki tarihi yapıları gezebilir ve rehberlerden efsaneleri dinleyebilir. Ayrıca, ziyaretçiler bu kutsal mekânın güzelliklerini fotoğraflayarak anılarını ölümsüzleştirebilirler.

Haritada Şanlıurfa Balıklı Göl

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Sönmez 11 Temmuz 2024 Perşembe

Balıklıgöl'deki kutsal balıkların gerçekten Hz. İbrahim'le ilgili bir mucize sonucu oluştuğuna inanılıyor mu? Bu efsaneyi rehberlerden dinlediğinizde etkileniyor musunuz? Balıklara yem atarken neler hissediyorsunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sönmez, Balıklıgöl'deki kutsal balıkların Hz. İbrahim'le ilgili bir mucize sonucu oluştuğuna dair efsane gerçekten de çok etkileyici. Rehberlerden bu hikayeyi dinlemek, o bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğini daha derinden hissetmemi sağlıyor. Balıklara yem atarken, bir yandan geçmişin izlerini düşünürken diğer yandan da bu geleneğin bir parçası olmanın manevi huzurunu yaşıyorum. Balıklıgöl'ün atmosferi gerçekten büyüleyici, hem tarihi hem de dini açıdan çok değerli bir yer.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Borabay Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Borabay Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Sülüklü Göl Oluşumu ve Özellikleri
Sülüklü Göl Oluşumu ve Özellikleri
Amik Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Amik Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Balıklı Göl Oluşumu ve Özellikleri
Balıklı Göl Oluşumu ve Özellikleri
İnle Gölü Oluşumu ve Özellikleri
İnle Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Güncel
Superior Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Superior Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Güncel
Uzun Göl Tarihi ve Özellikleri
Uzun Göl Tarihi ve Özellikleri
Güncel
Toba Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Toba Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Van Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Van Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Ohri Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Ohri Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Meke Gölü Tarihi ve Özellikleri
Meke Gölü Tarihi ve Özellikleri
Çavuşçu Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Çavuşçu Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Işıklı Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Işıklı Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Zürih Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Zürih Gölü Oluşumu ve Özellikleri