Limni Gölü Oluşumu ve Özellikleri
05 Temmuz 2024

Limni Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Limni Gölü ve Çevresi

Limni Gölü, Zigana Dağları'nın zirvesine oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Gümüşhane iline bağlı Torul ilçesi, Zigana Köyü, 1700 metre rakımlı Saronay Yaylası'nda bulunmaktadır. Aslında Gümüşhane, krater gölleri açısından zengin bir il olmasına rağmen, günümüzde yöre halkı tarafından dahi çok fazla bilinmemektedir. Gümüşhane'de tam 18 tane krater gölü vardır ve Limni Gölü bunlardan sadece biridir. Zigana Köyü'nün yaylalarında Limni ile Kuzu Gölleri, Yağmur Dere sınırları içerisinde Şakir Göl, Kürtün Sarıbaba'da Karagöl, Dörtkonak Yaylası'nda Aygır Göl, Dipsiz Göl gibi Gümüşhane sınırları içinde irili ufaklı birçok göl bulunmaktadır.

Limni Gölü Yaşam Alanı

Limni Gölü ve çevresi, sahip olduğu doğal güzellikler, zengin bitki örtüsü ve hayvan türleriyle adeta insanları büyülerken, klima özelliği bulunan havasıyla da insanlara sağlıklı bir yaşam ortamı sunar. Karadeniz Bölgesi'nde, sahil yolunun bitmesinden sonra, Türkiye'nin alternatif turizmde en önemli bölge haline gelmiştir. Küçük bir krater gölü olmasına rağmen Limni Gölü, artık bölgedeki doğal yaşam turizminden nasibini almayı bekliyor.

Limni Gölü, Milli Park kapsamına alınmıştır. Gümüşhane Valiliği tarafından ihaleyle özel sektöre kiraya verilmiştir. Şu anda bir işletmeci tarafından işletilmektedir. Burada işletilmekte olan küçük bir tesis, Limni Gölü ziyaretçilerine "kendin pişir kendin ye" şeklinde, mangal ve et temini ile hizmet veriyor. Ayrıca demlikle çay yapılmaktadır. Çok şirin ahşap masalarla çevrili göl kenarında isteyenler çadır da kurabiliyor. Zigana Dağı'nın zirvesi 2 bin 180 metre olarak düşünüldüğünde Limni Gölü'nün 1700 rakımda olması, tam bir yayla havası içerisinde misafirlerine piknik imkânı sunuyor. Üstelik yemyeşil bir çam ormanı içerisinde adeta saklı kalmış Limni Gölü, kısa zamanda olsa bile araç gürültüsünden uzakta yalnızca kuş sesleri içerisinde insana huzur veriyor. Gölün kenarında çocuklar için oyun parkı da konulmuş, ortama uygun ahşaptan yapılmış kaydırak ve salıncaklar da kurulmuştur.

Limni Gölü Çevresinde Yaban Hayatı

Çok güzel bir mesire alanı olan Limni Gölü, 25.06.2004 tarihinde A tipi bir Mesire alanı olarak şanına şan, ününe ün katmıştır. Soğuksu orman içi dinlenme yeri olarak adlandırılan Limni Gölü ve çevresi, 1999 yılından bu yana mesire yeri olarak kullanılır. 200'ün üzerinde ender görülen bitki türüne sahiptir. En çok olarak ladin ve sarıçam ağaçlarının bulunduğu Limni Gölü bölgesinde ara sıra yabani hayvanlara rastlanabilir. Bu yabani hayvanların başında tilki, ayı, ceylan, tavşan ve karaca türü hayvanlar gelir. Bölge ile ilgili olarak harekete geçen Gümüşhane İl Müdürlüğü birçok proje başlatıp, bu projelerinde başarılı olmuştur. Yaptığı projelerin başında ise şunlar geliyor:
  • Sosyal tesisler
  • Ulaşım sorunu
  • Oturma yerleri
  • Yürüyüş yolları ve patikalar

Bu projeler, bu güzel havayı daha yakından soluma ve bu güzel yerin tadını çıkarmak için yapılmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Volkanik Set Gölü Özellikleri ve Örnekleri

Volkanik Set Gölü Özellikleri ve Örnekleri

Ulubat Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Ulubat Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Tortum Gölü Tarihi ve Özellikleri

Tortum Gölü Tarihi ve Özellikleri

Erie Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Erie Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Konya Tuz Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Konya Tuz Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Güncel

Garda Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Garda Gölü Oluşumu ve Özellikleri