{ "title": "Vostok Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Vostok-Golu-92.jpg", "date": "19.01.2024 19:52:57", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Vostok gölü; 370 adet volkan gölünün en büyüğü sayılmakta ve Rusya'da bulunan doğu Antartika buz tabakasının orta kısımlarında bir yerde yerde almaktadır. Genel olarak Antartika'da 140'tan fazla sayıda buz altı gölü bulunmakta olup, Vostok gölü bugüne kadar bulunmuş en büyük buz altı gölü olarak kayıtlara geçilmiştir. 1950 yıllarında Vostok İstasyonunda çalışmalara başlayan bilim adamı Andrei Kapiza, Vostok İstasyonu'na yakın bir bölgede bir göl olduğuna dair tezine başlamıştır. Ancak tezini ispatlamayı başaramamıştır. Andrei Kapiza'nın ilk çalışmalarından birkaç yıl sonra 1957 yılında bütün dünyayı ilgilendiren iklim değişiklikleri ve küresel ısınma sorununun tarihi ile ilgili bir araştırma yapmak için Vostok İstasyonuna giden Sovyetler Birliği'ne ait bilim adamları 1983 senesinde dünyanın en düşük derecesi olan -89,2 kayıtlara geçirilmiştir.

Vostok gölü ile diğer bir çalışma 1974 senesinin yılbaşına yakın zamanlarında Bir İskoç çalışma ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu ekip Vostok Gölünü sismik araştırmalar sonucu radarlara takılan dalga hareketleri ile kayıt altına alınmıştır. Bu çalışmalardan sonra Vostok Gölü daha da önem kazanmıştır. 1996 senesinde bir Rus-İngiliz araştırma ekibi tarafından o güne kadar yapılan ölçümler ve radar istatistikleri sonucu dünyanın el değmemiş ve kendini değişmeden korumayı başarabilen en eski gölü olarak tarihe ve kayıtlara geçmiştir.

Vostok gölü konumu ve özellikleri nelerdir?

Buz tabakasının yaklaşık 3700-4100 metre altında bulunur. Vostok gölü bir tatlı su gölüdür. Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nun 250 km. Kadar kuzeyde bulunan Vostok Gölü, 50 km. Genişliğinde ve 1200 metre derinliğindedir. Toplam 15,690 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne ve 5400 kilometrekareküp su hacmi vardır. Ortalama derinliği 432 metre iken en derin noktasının 510 metre ile 900 metre arasında olmaktadır.

Vostok gölünün suyu -3 derece olarak kayıtlara geçmiştir. Ancak suyun donma derecesinin altında olan sıcaklık derecesine rağmen donmadan sıvı halde kalmayı başaran göl olarak kayıtlardadır. Donmadan sıvı olarak kalmayı başaran göl suyunun donmama nedeni ise ortamda bulunan yüksek basınç olması ile açıklanmaktadır. 4100 metrelik bir buz kütlesinin altında bulunan Vostok Gölünün üzerindeki basınç 35-40 megapaskal arasındadır.

Vostok Gölü özellikleri nelerdir?

Vostok gölünün üzerindeki buz tabakasının 420.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Vostok Gölünün üzerindeki buzul tabakası çok düşük bir seviyede hareket etmektedir. Bu hareket ile gölün üzerinde tortular meydana gelmektedir. Ayrıca Vostok Gölünün üzerinde irili ufaklı adacıkların bulunduğu ve göl tabanının düz değil de engebeli bir yapıya sahip olduğu keşfedilmiştir. Göl sularının akabileceği iki çıkış kapısı bulunmaktadır. Ancak bu iki çıkış kapısı üzerinde de göl suyu 400 metreye varan derinlikte dönmüş bir tabaka halinde yer alıyordu.

Vostok Gölü üzerinde yaşam izleri

Yapılan araştırmalar sonucunda Vostok Gölünde çok çeşitli ve farklı bir yaşam ortamına sahip olduğunu gösterir. Çok derin bir karanlığın içinde bulunan göl, yeryüzünde bulunan bütün tatlı su göllerinden farklı olarak 50 kez daha fazla oranda oksijen miktarına sahiptir. Bunun nedeni ise gölün üzerinde 355 bara kadar ulaşan yüksek basınç nedeninden dolayı açıklanmaktadır. Bu oksijen gaz formunda buz kütlelerin arasında hareket edebilmektedir. Vostok Gölü'nün 3563 metre ile 3621 metre derinliklerinden alınan buz kütleleri içerisinde binlerce farklı organizma varlığını sürdürmektedir. Bu organizmaların %94'ü bakterilerden, %6 'sı ökaryotlardır. Bunların birçoğunu mantarlar oluşturmaktadır.

Ve günümüzde Vostok Gölü'ne dair çalışmalar devam etmektedir.
" } ] }