{ "title": "Van Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/van-golu.jpg", "date": "20.01.2024 04:23:58", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Van Gölü oluşumu, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Türkiye'nin en büyük gölüdür. Araştırmacılara göre Van Gölü'nün oluşumu Buzul çağının ortalarına, günümüzden yaklaşık ikiyüzbin yıl öncesine dayanır. O zamanlar Dünya'da tabiat bu günkü gibi değildi. Volkanik patlamaların neden olduğu duman ve su buharı Dünya atmosferinde kalın bir tabaka oluşturarak Güneş ışınlarının Dünya'yı ısıtmasına engel oluyordu. Güneş'in ışığını alamayan Dünya'mız giderek daha da soğuk bir hal alırken, yüzey şekillerinde de önemli değişiklikler oluyordu. Bu şekil değişikliklerinden Van Gölü civarı da nasibini alıyordu. Yapılan bilimsel çalışmalara göre, volkanik patlamaların yoğun olduğu buzul çağı dönemlerin de Van Gölü'nün kuzeyinde yer alan volkanik dağlar da harekete geçer, Gölün kuzeyinde yer alan Süphan dağı ile kuzey batısında yer alan Adıyaman sınırları içindeki Nemrut dağının patlaması sonucu ortaya çıkan lavlar, Van ve Muş Çukurlarını doldurur. Lavların yoğunluğu ile dağların arasında doğal set oluşmuş, oluşan bu set Van Gölü'nün su tutmasına neden olmuştur. Bilimsel sınıflandırmaya göre Van gölü; kapalı havza ve volkanik set gölüdür.

Van gölü adı nereden gelmektedir?

Van gölü adını doğusundaki Urartu krallığı başkenti olan Van ilinden almaktadır, eski adı Tuşpa olan yerleşim yeri M. Ö. 10 ve M. Ö. 8. Asırlarda gölün doğu kısmında kurulmuştur. Önemli tarihi eserlerden olan Van kalesi şehrin batısında görülmeye değer güzelliktedir. Göl sahillerinde birçok Ermeni manastır ve Kilise kalıntıları görülür. Bunlardan günümüze kadar ayakta kalabilen en önemli eser Van gölü içinde bulunan Akdamar adasındaki Kutsal Haç Kilisesi'dir. Ermeni kral Gagik Artzruni tarafından 915 - 925 yıllarında yaptırılmıştır. Kesme siyah volkanik taştan yapılan kilise duvarlarında kutsal kitaplardan alıntı dem ve Hava, Davut ve Golyat, Yunus ve Balina hikayeleri bulunur.

Van gölü hakkında teknik bilgiler

Yerel halk tarafından Van denizi diye adlandırılan Van Gölü doğu batı ve kuzey güney dağlarının arasında kaldığından çok değişik koyların oluşumu görülür. Soda yoğunluğu bakımından Dünya'nın en sodalı gölü kabul edilir. Su türleri Sodalı ve Tuzludur. Gölün kapalı havza oluşu göl suyunun buharlaşarak tuz oranının yükselmesine Alkali oranının artmasına neden olmuştur. Van gölü'nün tuzlu suyu göldeki canlı çeşitliliğini azaltmaktadır.

Araştırmacılara göre gölde; 36 tür zoo plankton (Hayvan hücreli), 103 fito plankton bulunmaktadır. Gölde rastlanan tek balık türü inci kefali'dir.

Çarpanak, Adır, Kuş ve Akdamar adası göl içerisinde bulunan adalardır. Adaların tarihi ve turistik açıdan önemi büyüktür, adalar sit alanı ilan edilmiştir. Akdamar adasında Ermeni kilisesi bulunur. Akdamar kilisesi yakın zamana kadar ibadete kapalıyken kilise 2010 yılından itibaren ülkemiz tarafından restore edilerek ayine açılmıştır.

Van Gölü çevresi yerleşim alanları şu şekilde oluşmuştur. Doğu tarafında; Edremit, Van, Bardakçı, Çitören, Kumluca, Muradiye bulunur. Kuzeyinde; Erciş, Çelebibağı, Akçıra, Kavuştuk yerleşim yerleri ile Süphan dağı bulunur. Kuzey batısında ise; Adilcevaz, Ahlat ve Nemrut dağı bulunur. Batısında; Sarıkum, Kıyıdüzü ve Tatvan bulunurken, güneyinde de Yelkenli Bucağı, Yoldöndü ve Gevaş bulunur. Etrafındaki yerleşim yerlerinde dinlenme tesisleri bulunur, yat gezileri düzenlenir, Gölün çevresinin tarih ve doğa turizmine uygun olmasına rağmen turizm bu bölgede istenilen seviye de değildir. Diğer bilgiler aşağıya çıkartılmıştır.
Van gölünde doğal hayat

Göl içerisinde büyük küçük birçok ada bulunmaktadır, Karasu deltası, Dönemeç deltası, Bendimahi deltası ve Ahlat sazlıklarında ördek ve kuşlar kuluçkaya yatarlar, Van Gölü Martısı ve Yaz Ördeği sazlıkların daimî sahipleridir. Ayrıca gölün kuzey batısında yer alan Nurşun Gölüde yine kuşların uğrak yeridir.

Van gölü canavarı

Göl içerisinde yaşadığına inanılan efsanevi yaratıktır. 1889 tarihli İstanbul Saadet gazetende yer aldığına göre bu yaratıkla ilgili efsaneler epey eski görünmektedir, bugüne kadar 1000'e yakın kişinin canavarı gördüğünü beyan etmesi araştırmacıları bu bölgeye sevk etmiş ancak yapılan bilimsel araştırmalara göre gölde farklı herhangi bir yaratığa rastlanmamıştır. Son zamanlar da çıkarılan canavar haberlerinin turizmi canlandırma amaçlı olduğu düşünülmektedir.

Van gölü feribot seferleri

Van ile Tatvan arasında faaliyet gösteren feribot 49 deniz mili hızla giden Türkiye'nin en büyük feribotudur. Feribota yerel halk tarafından Ferivan adı verilmiştir. Asıl amacı tren vagonu taşımak olan feribot Tatvan ile Van arasında demiryolu görevi de görür, öyle ki Tatvan'dan aldığı tren vagonlarını Van'a getirir ve tren istasyonunda raylara yerleştirilerek Türkiye İran demir yolunun devamı sağlanmış olur, feribotların kalkış saatleri tam olarak belli olmamakla birlikte yolcu ve yük kapasitesi dolduğundan hareket ettiği bildirildi. Kesin olan TCDD tarafından haftada üç kez tren seferi düzenlendiğinden feribota binmek için tren seferini beklemek gerekir. Feribot ile 4,5 saatte Tatvan ya da Van'a gidebilirsiniz.

Haritada Van Gölü" } ] }