{ "title": "Ulubat Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Ulubat-Golu-54.jpg", "date": "20.01.2024 22:44:00", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Ulubat Gölü, eski adı il Apolyont Gölü olarak bilinen doğal oluşumlardan biridir. Ülkemizde yer alan bu önemli göl, çok eski zamanlarda beri varlığını koruyan ve insanların çok sık ziyaret ettiği bölgelerden biridir. Ulubat Gölü, ülkemizde Marmara Denizinin yaklaşık olarak 15 km kadar güneyinde yer almaktadır. Bu göl özellikle il merkezine yakın olmasına bağı olarak ziyareti sıklaşmış bir göldür. Özellikle yaz aylarında çok daha sık bir şekilde ziyaret edilen bu göl, çevresinde bulunan yeşil alanlar ve mesire alanlarına balı olarak daha kalabalık göllerden biridir. Coğrafi olarak 40 derece 12' kuzeyde ve 28 derece 40' doğu koordinatlarında bulunmaktadır. Bu göl rakım olarak 7 metre kadar yükseklikte yer almaktadır. Bu nedenle deniz seviyesinden çok yüksektedir demek yanlış olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda bu göl T. C Çevre bakanlığı tarafından ramsar alanı kabul edilmiş ve bu şekilde değeri çok daha fazla artmıştır. Ulubat Gölü içerisinde çok farklı su mahsülü bulunmaktadır. Birçok farklı balık çeşidi nedeniyle Ulubat Gölü, insanların balık tutmak için de geldiği göllerden biridir. Bu nedenle sandallarla ya da botlarla gölde balık tutan birçok kişi ile karşılaşabilirsiniz. Bu göl içerisinde bulunan balık türlerine bağlı olarak Türkiye'nin en zengin göllerinden biri olan bu göl, 2000 yılında dünyaca ünlü olan yaşayan göller ağına girerek adını buraya yazdırmıştır. Gölün kuzey tarafından Eskikaraağaç, Gölyazı ve Kirmik bulunan bu göl batısında Mustafa Kemalpaşa yer almaktadır. Gölün doğu tarafında ise akçalar bulunmaktadır.

Ulubat Gölü içerisinde tatlı su barındırmaktadır. Bu nedenle tamamen tatlı su gölü olarak söylenebilmektedir. Göl içerisinde ise büyüklükleri çeşitli olarak büyük ya da küçük olacak şekilde 11 kadar ada bulunmaktadır. Bu adaların bazıları insanlar tarafından sık sık ziyaret edilse bile bazıları hiç uğranılmayan adalardan biridir. Adaların birçoğu küçük adalar olduğu için fırtınalı zamanlarda gölün dalgasının kırılmasını sağlayarak birçok problemin önüne geçmektedir.

Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Derinlik: Ulubat Gölünün derinliği ülkemizde bulunan göllerin ortalama olarak hemen hemen aynı derinliğine sahiptir. Bu göl yaklaşık olarak 2,5 metre kadardır. Bu gölün büyük bir bölümü sığ olarak ortaya çıkarılmıştır. Sığ kısımlardaki derinlik direk olarak 1-2 metre kadar ölçülmektedir. Fakat bilinmesi gerekir ki gölün en derin yeri yaklaşık olarak 10 metreye kadar bulunabilmektedir. Bu bölgeler genellikle çukur alanlardır. Bu nedenle 10 metre derinliği olan yerler tamamen bölgeseldir.

Uzunluk ve genişlik olarak: bu göl doğu ve batı yönünde uzunluk olarak ölçülmektedir. Yaklaşık olarak 25 km kadar genişlikte olan bu göl, uzunluk olarak bu şekilde özellik göstererek birçok gölden daha büyüktür. Bu gölün genişliği ise uzunluğu kadar olmadığı gibi yaklaşık 12 km kadar ölçülmüştür.

Yüzölçüm: Ulubat Gölünün yüz ölçümü tam olarak 136 km2 olarak ölçülmüştür. Bu göl yayvan çanaklı bir göldür. Bu nedenle meydana gelen yağışlardan çok ciddi bir şekilde etkilenir. Bu nedenle meydana gelen taşkınlarla bilikte gölün yüz ölçümü 160 km2'yi geçebilmektedir.
" } ] }