{ "title": "Tuzla Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Tuzla-Golu-37.jpg", "date": "20.01.2024 15:48:50", "author": "Filiz gül", "article": [ { "article": "
Tuzla gölü, Kayseri'de Palas Ovası'nda bulunan, çevre şartlarına göre oldukça kendini koruyabilmiş ve temiz kalabilmiş bir İç Anadolu Bölgesi gölüdür. Bu gölün Kayseri'ye olan uzaklığı 40 km. Kadardır. Merkeze olan bu uzaklık onu insan elinin bu gölü kirletmesinden az da olsa uzak tutmuştur. Yeraltı suları, etrafında bulunan sulak çayırlar, yağmur ve kar sularından beslenir. Yaz aylarında yağışların azalması ile suları çekilen tuzla gölü 10-15 cm kalınlığında bir tuz tabakasını kenarlarda bırakmaktadır. Bu onca ihtiyacı karşılamasından dolayı da 2. Yy.'dan beri birçok devlete, uygarlığa ve beyliğe yurt olmuştur. Su kaynağı olmasından dolayı tercih edilen bu gölde yaşam Hititler zamanından beri devam etmektedir. Hititler ardından Selçuklu Devleti, Dulkadiroğulları ve Osmanlı Devleti'nin de yerleşim yeri olmuştur. İpek yolunun da üzerinde bulunması da bu gölün yerleşim yeri olarak tercih edilmesini haklı kılmaktadır.

Çevre şartlarının iyi olması bu gölün bitki çeşitliliğini de önemli yönde etkilemiştir. Örneğin dünyada sadece iki bölgede bulunan Işıl Lalesi, Iyrica ve Elymus elongatus Runemark bitkileri Tuzla gölü kıyılarında bulunmaktadır. Ayrıca nesli tükenmekte olan toy, angıt, küçük kerkenez, büyük cılıbıt, akça cılıbıt ve mahmuzlu kızkuşu adlı kuşlar da göç zamanlarında bu göl civarında görülmüşlerdir.

1993 yılında 1. Derece doğal sit alanı ilan edilen Tuzla gölü, Türkiye'nin de yeni Ramsar alanı listesinde olmayı başarmıştır.
" } ] }