{ "title": "Toba Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Toba-Golu-15.jpg", "date": "21.01.2024 04:48:09", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Toba Gölü: Endonezya'da Sumatra'nın orta kuzey kesiminde yer alan büyük bir doğal göldür. Yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda, 30 kilometre genişliğinde ve 505 metreye kadar derinliğinde. Sumatra'nın kuzey kesiminin ortasında, yaklaşık 900 metre yüksekliğinde olan göl, Endonezya'nın en büyük gölü ve aynı zamanda dünyanın en büyük volkanik gölüdür. Barisan Dağlarında yer almaktadır. Ortasında bulunan 50 km uzunluğunda ve on beş km genişliğindeki Samosir Adası dışında 1.140 kilometrekarelik bir bölgeyi kaplar. Sularını Asahan Nehri aracılığı ile doğudaki Malakka Boğazına gönderir. Kuzey Sumatra'nın daha az gelişmiş bölgelerinin sanayileşmesi için gerekli olan enerjiyi sağlamak amacıyla Asahan Nehri üzerinde 1980'li yıllarda bir dizi hidroelektrik santralı kurulmuştur. Nehrin gölden ayrıldığı noktada 1984 işletmeye açılan bir alüminyum fabrikası vardır.

Toba Gölünde Büyük Patlama: Toba gölü günümüzde tahminen 69.000-77.000 yıl kadar önce meydana gelen ve 8 iklim değişikliği gösteren bir olayı temsil eden, dünyada büyük tahribat yapan bir patlamanın bulunduğu yerdir. Bu, son 25 milyon yılda içinde dünyada meydana gelen en büyük patlamadır. Toba felaket teorisine göre, insan nüfusu için küresel sonuçlar doğurdu; O tarihte yaşayan insanların çoğunu öldürdü ve insanların dünya çapındaki nüfusunun genetik yapısını etkileyen, doğu Afrika ve Hindistan'da nüfus tıkanıklığı yarattığına inanılıyor. Patlamanın tam yılı bilinmemekle birlikte, kül birikimi, kuzey yazında meydana geldiğini gösteriyor çünkü sadece yaz aylarında Güney Çin Denizinde Toba külçesini çökertti. Patlama belki de iki hafta sürdü ve takip eden volkanik kış, ortalama küresel sıcaklıklarda birkaç yılda 3.0-3.5 °C bir düşüşe neden oldu.

Toba Gölü Yapısı: Kuzey Sumatra'da yer alan Toba kaldera kompleksi, Sumatran volkanik cephe ile bitişik olan dört çakışan volkanik kraterden oluşur. Dördüncü ve en genç kaldera, dünyanın en büyük Kuvaterner kalderasıdır ve üç eski kalderalar kesişir. Son jeolojik tarihinde meydana gelen en büyük patlayıcı volkanik patlamalardan birinde, en genç Toba tüfi olarak bilinen tahmini 2,800 km3 yoğun kaya eşdeğeri piroklastik malzeme salındı. Bu patlamanın ardından, yeni kaldera içinde yeniden boyutlanmış bir kubbe oluştu ve uzunlamasına bir grabene ayrılmış iki yarım kubbe katıldı. Gölde en az dört koni, dört stratovolkan ve üç krater görülebilir. Kalderanın kuzeybatı kenarındaki Tandukbenua konisi yalnızca seyrek bitki örtüsüne sahiptir ve birkaç yüz yıllık genç yaşa işaret eder. Kalderanın güney kenarındaki Pusubukit Hill Center yanardağı deniz seviyesinden 1971 metre yüksekliktedir solfatolojik olarak aktiftir ve bir Jeoloji Koruma Alanıdır.

Toba Gölü Çevresinde Yaşam: Toba Gölü çevresinde yaşayan insanların çoğu etnik olarak Bataks'tır. Geleneksel Batak evleri, belirgin çatıları (Her iki ucunda birer teknenin teknesi gibi yukarı doğru eğri) ve renkli dekorları ile dikkat çekiyor.

Toba Gölü Flora ve Fauna: Gölün florası, çeşitli fitoplankton türleri, ortaya çıkan makromitler, yüzen makrofitler ve batık makrofitleri içerirken çevredeki kırsal alan, yüksek dağlık bölgelerdeki Sumatran tropikal çam ormanlarının alanları da dahil olmak üzere yağmur ormanıdır. Fauna, zooplankton ve bentik hayvanların çeşitli türlerini içerir. Göl, besin değeri bakımından zayıf olduğu için yerli balık faunası nispeten azdır ve tek endemik olan Rasbora tobana'dır Diğer yerli balıklar, Aplocheilus panchax, Nemacheilus pfeifferae, Homaloptera jymnogaster, Channa gachua sayılabilir.
" } ] }