{ "title": "Tektonik Göller", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/tektonik-goller-6518.jpg", "date": "20.01.2024 11:14:27", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Tektonik Göller, Kara parçalarının üzerindeki kabuklara su birikmesiyle göller meydana gelir. Göllerde yağışlı aylarda su seviyesi yükselirken kurak aylarda ise su seviyesi azalmaktadır. Ülkemizde sıkça görülen göller, kaynak suları, akarsular ve yağışlar ile beslenirler. Gölün bulunduğu arazi, iklim koşulları, doğal kaynak seviyesi ve daha birçok etken göllerin üzerinde sodalı, acı, tuzlu ve tatlı olmalarına sebep olur. Göller oluşumlarına birçok çeşitte adlandırılabilir. Tektonik göller, volkanik göller, karstik göller ve buzul göller yerli kaya gölleri olarak adlandırılan grupta incelenebilir.

Tektonik Göller Nasıl Oluşurlar?

Yer kabuğunun hareketleri sonucunda oluşan çanaklara su birikir. Bu sebeple oluşan birikintiye tektonik göl adı verilir. Fay hatlarının hala aktif olan bölgelerinde sıkça görülen tektonik göller, yer kabuğunun hareket etmesi ile hendek benzeri çukurlar oluşur. Özellikle dağ oluşumu sırasında görülen bu çukurlara yağmur suları ve doğal kaynaklar desteğiyle tektonik olarak adlandırılan göller meydana gelir.

Tektonik Göllerin Dünya ve Türkiye'deki Örnekleri Nelerdir?

Dünya'da Çad, Victoria, Rudolf, Albert, Tanganika Lut, Hazar, Aral, Baykal gölleri bu tür göllerin örnekleri arasında yer alır. Türkiye'deki başlıca tektonik göller ise şunlardır:
" } ] }