{ "title": "Sülüklü Göl", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/suluklu-gol.jpg", "date": "19.01.2024 19:36:50", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Sülüklü göl, Mudurnu'ya yaklaşık 80 km mesafede doğal zenginlikleriyle meşhur Sülüklü göl herkes tarafından gidilen doğal bir yerdir. BatıKaradeniz Bölgesin 'inde Bolu ilinin Mudurnu ilçesi Tavşansuyu köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Sülüklü göl doğal yaşamı koruma alanı; Sülüklü gölü de kapsayan toplamında 809 hektarlık bir mekâna yayılmıştır. Sülüklü göl Sakarya ve Bolu sınırında yer almaktadır.

Sülüklü göl, bitki türleri ve hayvan çeşitliliği bakımından son derece güzel bir tabiata sahiptir. Bulunduğu bölgede Karadeniz ve Marmara iklimine özgü çeşitli bitki örtüsü bulunmaktadır. Bu gölün rakımı 1200 olduğundan dolayı yaylaya özgü bitki türlerinden bir kısmı da gölün çevresinde yetişmektedir. Yer aldığı bölgede kimilerinin yurdumuzdaki türü yok olma derecesine gelmiş çeşitli yaban hayvanları yaşamını sürdürmektedir. Sülüklü göl başta alabalık olmak üzere şu türleri bünyesinde barındırmaktadır: Tavşan, ceylan, karaca, boz ayı, tilki, kurt, yaban kedisi, kırmızı benekli alabalık. Sülüklü göl alabalık avı ve diğer yaban hayvanlarının avlanması yasak olan bir bölgedir. Bu sebeple avlanma sıkı denetim altında tutularak yasaklanmıştır.

Akan çağlayanın etrafında mangal ve piknik yapan birçok tatilci mevcuttur. Ayrıca sülüklü göl çevresindeki yürüyüş alanları ile spor yapmak isteyenlere yürüyüş imkânı sağlamaktadır. Balık tutmak ve balık mangal yapmak içinde müsait bir alandır.

Düşünüldüğü gibi gölün içerisinde sülükler yoktur. Gölde alabalık yetiştirilmektedir. İsmi sülüklü göl olduğu için insanların aklında olumsuz bir düşünce oluşturmaktadır. Hatta sülüklerin yanında piknik yapılmaz gibi farklı düşünceler de çağrıştırmaktadır. Fakat gelip gören kişiler bu düşüncelerinden tamamen sıyrılmaktadır. Birçok kişi tarafından bilenen bir yer haline gelmiştir. Özellikle Ankara ve İstanbul'dan gelen kişiler tarafından çok beğenilen ve sıkça ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir. Hatta ziyaret eden misafirler sülüklü göl için şu sözleri çok söylemişlerdir, \"Doğal güzellikleri bozulmamış, ender bulunan göllerden biri Sülüklü Göl. İnsan burada kendini daha rahat hissediyor. Burası adeta cennettir\"

Sülüklü Gölle İlgili Genel Bilgiler

Adapazarı'na bağlı Akyazı mevkiinde bulunan Sülüklü göl tahmini verilere göre 300 yıl evvel gerçekleşen bir heyelan neticesinde oluşum göstermiştir. Yani 1702 yılında oluşum göstermiştir. Gölün çevresini kuşatan tepenin yamaç kısmı henüz bile heyelan izlerini yansıtmaktadır. Gölün etrafında 12 adet göl bulunmaktadır. Fakat en bu göllerin en büyüğü Sülüklü göldür. Dip kısmı balçıklı olduğundan göle girmek çok tehlikeli ve yasaktır. Derinlik bakımından Şimdilerde alabalıkların yerleştiği gölün etrafı piknik keyfini yaşamak isteyen bireylerce tercih edilen bir mekandır. Genellikle büyük şehirlerde yaşayan bireylerce uğrak bir yer haline gelmiştir. Çünkü büyük şehrin gürültüsünden bunalan ve temiz bir nefes almak isteyen kişiler tarafından piknik yapmaya uygun görülen güzel bir alandır. Özellikle hafta sonları çok fazla misafir ağırlamaktadır. Sülüklü göle gelen insanların ortak düşünceleri özellikle hafta sonları birkaç saatliğine de olsa temiz bir nefes solumak, doğa ile özdeşleşmek, doğa yürüyüşü yapmak ve haftaya dinç dinlenmiş bir biçimde başlamak istiyorsanız mutlaka sülüklü göle uğramanız gerekmektedir. Gölün içerisinde şu an sülük bulunmamaktadır. İsmi de içerisinde eskiden sülükler olduğu için Sülüklü göl olarak kalmıştır. Sülüklerin bir kısmının yok olmasının ardından yöre halkı gölü değerlendirmek için alabalık yetiştirmeye karar vermiştir. Zaman içerisinde alabalıkların sülükleri yemesi ile göl tamamen sülüklerden temizlenmiştir. Günümüzde tamamen alabalık üretimi için değerlendirilen bir göl haline dönüşmüştür. Hatta yöre halkı kendi içlerinde bu göle 'Sarı Göl' demeye başlamışlardır.

Göl içerisinde bulunan taşlaşmış haldeki ağaçlar oldukça dikkat çekmektedir. Bu ağaçlar daha önceden yaşanmış olan heyelanın gerçekleşme tarihini öğrenmemizi sağlamaktadır. Gölün içerisinde kurumuş halde bulunan ağaçlar Sülüklü gölle yaşıttır en az 300 yıl gibi bir zamandan beri göl içerisinde çürümeden durmaktadır. Göl içerisinde bulunan ağaçlar doğada ender rastlanan bir görüntü sergilediği için Sülüklü göl tabiat parkı ve koruma alanı ilan edilmiştir. Gölün rengi mevsimsel şartlara göre farklılık göstermektedir. Yani turkuaz veya yeşil renge bürünebilmektedir.

Sülüklü göl konaklama alanı bakımından sit alanı içerisinde kaldığı için konaklama imkânı bulunmamaktadır. Uzak yerlerden gelen bireyler de gölün çevresinde yer alan Bolu otellerinde konaklama imkânı bulmaktadırlar. Özellikle kamp yapmak isteyen kişiler için uygun bir bölgedir. Restoran ve cafe bakımından elverişli olmayan bir bölge olduğu için yeme-içme gibi aktiviteler bireyin kendi imkânları ölçüsünde olmaktadır.

Haritada Sülüklü Göl." } ] }