{ "title": "Sirk Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/sirk-golu-2834.jpg", "date": "21.01.2024 10:26:49", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Sirk Gölü, buzul aşındırmasından ve birikiminden meydana gelen su birikintisi olan göldür. Kenarları sarp yarım daire şeklindeki çanaklar sirk anlamına gelir. Vadi buzullarının erimesi sonucu sirk gölleri oluşmuştur. Sel kabul havzasında birikip üst üste yığılan karlar buzul haline gelerek yamacın eğimine doğru hareket ederek zemini oyar ve çukurluk oluşturur. Oluşan bu çukurlar sirk'tir. Zamanla içerisi kar ve su ile dolarak buzullar oluşur. Zamanla çanağı iyice aşındırır. Sirklerin büyüklüğü buzulların aşındırma oranına bağlıdır. Sirk gölü oluşumunda zeminin toprak yapısı da önemlidir. Su geçirimli tabaka ise daha derine buzulların ağırlığı etki edebilir. Geçirimsiz tabaka olması göl oluşumunu sabit kılar.

Sirk göllerinin bazıları birleşerek daha büyük hale gelmiştir. Bazı sirk gölleri ise birbirinin yanı sıra oluşarak basamak şeklini almıştır. Sirk gölü oluşumu için öncelikle yüksekliğin ve don olayının fazla olması gerekmektedir. Buzullar oluşmazsa sirk gölü meydana gelmez. Dünya coğrafyasında sirk gölü oluşumunun olduğu noktalar hala vardır.

Türkiye'deki sirk gölleri

Buzul devrinden günümüze gelince buzulların oluşturduğu çanaklar yerini göl oluşumuna bırakmıştır. Yağmur ve yer altı suları gölün devamlılığını sağlamıştır. İçlerinde göl bulunduran sirklere örnek vermek gerekirse, Uludağ'ın kuzey yamaç kısmında yer alan Elmalı, Kara göl, Kilimli, Rize dağlarının orta ve doğu taraflarında yer alan Deli, Mal, Göbekli, Büyük Deniz Gölleri ile Kara göl kütlesi üzerinde bulunan Elmalı Göl, Camili Göl, Munzur dağlarının orta bölümünde Çimli Göl ve Cilo (Buzul) sat dağlarındaki göller sirk gölleri kapsamındadır.

Sirklerin bir kısmının içerisinde hala buzullar yer alınmaktadır. Erciyes dağının kuzeye bakan yamaçlarında buzulların varlığı devam etmektedir. Kaçkar, Buzul, Süphan, Üç doruk ve Aladağlar sirk buzulları içermektedir. Dağ doruklarındaki buzulların hareketleriyle alan çukur hale dönüştüğünde sirk gölü oluşma olasılığı yüksektir.
" } ] }