{ "title": "Simav Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Simav-Golu-98.JPG", "date": "21.01.2024 17:42:52", "author": "Hüseyin erkut", "article": [ { "article": "Simav Gölü, Kütahya'nın Simav İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 5 km kuzeybatısında yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 750 metredir. Yüzey alanı 18.500 dekardır. Göl sığ olduğu için, suyu özellikle bölgenin yağışlı zamanı olan Ekim-Nisan aylarında yükselir. Yaz ayları kurak geçtiği için de sular çekilir ve bataklık bir alan ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu bataklık yüzünden ortaya çıkan sivrisinekler sıtma hastalığını yaymış ve halkı rahatsız etmiştir. Bu yüzden 1961 yılında Devlet Su İşleri tarafından bir kanal kazınarak gölün suyu tahliyeye başlanmış ve göl kurutulmaya başlanmıştır. Göl kurutulmadan önce, gölün etrafında yer alan 3 köy ve 8 beldenin halkı, gölde yaşayan balıkları avlayarak, gölden elde ettikleri sazlıklardan hasır ve semer dokuyarak geçimlerini sağlamışlardır.

1961 yılında başlayan gölü kurutma çabası ancak 1982 yılında başarıya ulaşmış ve göl tamamen kurutulmuştur. Ortaya çıkan alan bölgede yaşayan 11 yerleşim yerindeki köylülerin kullanımına açılarak devlet tarafından bir yıllık sürelerle kiraya verilmiş ve tarım yapılmaya başlanmıştır. 2006 yılından itibaren artık devlet kira almıyor.

Simav gölü tarım alanı

Gölün arazisi tarım yapmaya elverişli olup verimi ilk yıllarda yüksekti. Son 30 yılda kimyasal madde ve gübre kullanılmadan tarım yapılan ender yerlerden birisidir. Uzun yıllar sürekli olarak yapılan ekim-biçim sonucu topraktaki mineraller azalmış ve verim düşmüştür. Simav'ın en meşhur tahıl ürünü olan Göl Fasulyesi işte burada yetiştirilir. Yapışan bilimsel araştırmalar neticesinde 1970-1980 yılları arasında dekar başına toplanan kuru Göl Fasulyesi dekoltesi 750-800kg iken, şimdilerde 100kg altına düşmüştür. Bu düşüşten dolayı fasulye ekimi azalmış, onun yerine haşhaş, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı ve mısır ekilmeye başlanmıştır.

Düşen verimlilik, bölge halkının kendi arasında tartışmalara neden olmuştur. Kimisi göl arazisinin bu şekliyle kullanılmasına devam edilmesini isterken, kimisi de gölün tekrar canlandırılmasını savunmaktadır.

Yağışlı kış aylarında göl seviyesinde yükselmeler oluyor. Böyle zamanlarda DSİ kanal kapaklarını açarak suyu tahliye etmekte ve su baskınlarına engel olmaktadır. Olaya bu yönden bakıldığında, demek ki eğer kanallarının kapakçıkları açılmazsa, göl kısa sürede su toplayıp tekrar eski haline dönebilecektir, böyle bir potansiyeli vardır. Zaten 2016 yılında basına da yansıdığı üzere, bölge halkı yükselen sudan dolayı fasulye ekimine geç başlanacağı, hasadın erteleneceği ve verimin az olacağı konularında şikâyet etmektedir. Yükselen suyun sebebi ise yukarıda bahsi geçen bilimsel araştırmalar sonunda, göl suyunun bölgedeki jeotermal kaynaklar üzerine olan olumsuz etkilerinden dolayı, suyun bir miktar biriktirilmesidir. Ancak Simav Gölü sığ olduğu için küçük bir yükselmeden sonra büyük tarım alanları su altında kalıyor.

" } ] }