{ "title": "Sapanca Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Sapanca-Golu-14.jpg", "date": "21.01.2024 02:10:02", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sapanca gölü, tektonik bir tatlı su gölüdür. Marmara bölgesinde bulunan göl Sakarya ilimizin 12 km batısında, Kocaeli ilimizin 27 km doğusundadır. Gölün doğusu Sakarya ili sınırlarında, batısı da Kocaeli ili sınırlarındadır. Göl güneyde Samalı dağlarıyla, kuzeyde Kocaeli Penepleni denilen morfotektonik yapılar ile Kuzey Anadolu fayının kuzey hattına ait segmentlerle sınırlandırılmış Kocaeli Sapanca koridorunun üzerinde yer alır. Neotektonik dönemde çek ayır havza olarak gelişen koridor, 1999 depremindeki yüzey kırığıyla Sapanca gölüne girmiş ve gölde 600 metre sağa doğru giderek, kuzey batı tarafından çıkmıştır. Bu durum uzun dönemde göldeki çökmeyi kontrol altına almıştır.

Sapanca gölü fiziksel özellikleri nelerdir?

Sapanca gölü doğuda Sakarya Nehri, batıda İzmit Körfezi arasında bulunmaktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık 33 metre yükseklikte olup, uzunluğu doğu batı hattında 16 km, eni kuzey güney hattında 5 km kadardır. Gölün yüzölçümü ise 46,9 km2, su havzasının alanı 296 km2 kadardır. Derinliği ise en fazla 53 metre civarındadır. Gölün tabanı batı ve kuzeydoğuda yükselmektedir. Ayrıca kuzeyden, güneye, güneydoğuya kadar fay kontrollü şekilde sarp çanak duvarlarıyla çevrilidir.

Sapanca gölünün ortalama derinliği 36 metredir. Yaklaşık hacmi 1,7 km3 kadardır. Denizden yüksekliği ise 33 metredir. Göl çanağının en çukur olan yeri denizden 28 metre aşağıdadır. Sapanca gölünün seviyesindeki bu değişimlerin nedeni ise depremlerdir. En önemli değişim 1967 yılındaki Mudurnu depremi sonrasında olmuştur. Göldeki fazla sular doğudaki Çark suyunu meydana getirir.

Sapanca gölünü besleyen akarsular 

Göl dağlardan gelen küçük akarsularla beslenir. Gölün güneyindeki dereler doğudan batıya doğru olmak üzere Arifiye, Kuruçeşme, İstanbul, Mahmudiye, Kurtköy, Yanık ve Kuruçay, kuzeyindeki dereler Cehennem, Aygır, Altıkuruş, Çakalöldü Maden, Kuru, Liman, Fındık, Eşme, Tuzla, Balıkhane ve Çiftepınar dereleridir. Bu derelerin dışında gölün içindeki kaynaklarda Sapanca gölünü besler. Göldeki gözlem istasyonları sayesinde, göldeki su seviyesi sürekli kontrol altında tutulur. Genellikle kış ve ilkbaharda gölün suyu yükselir, sonbaharda ise su seviyesi azalır.

Sapanca gölü doğal yaşam koşulları

Sapanca gölü çevresinde 28 familyaya ait 69 kuş türünün yaşam sürdüğü belirlenmiştir. Bunlardan 29 tür kuş mevsimsel olarak göl çevresinde yaşar, 23 tür kuş yaz döneminde, 12 türü kış döneminde, 5 tür kuşta yılda bir gölden geçen kuşları oluşturur. Göl çevresinde en fazla görülen kuş türlerinden olan Dikkuyruk nesli tükenme tehlikesi altındadır. Yaz döneminde görülen kuş türleri oldukça fazladır. Kışın ise göl çevresindeki kuşlar sayıca artış gösterir.
" } ] }