{ "title": "Salda Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/salda-golu.jpg", "date": "20.01.2024 17:49:19", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesine 4 km uzaklıkta ormanlar ile kaplı tepeler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller bölgesinde bulunur. Yüzölçümü yaklaşık olarak 44 km olan bu gölün, derinliği 184 metreye kadar varmaktadır. Ülkemizin en derin 2. Gölü olarak bilinir. Kış aylarında içinde bulundurduğu pasbaş, patka ve dik kuyruk ördekler sebebiyle uluslararası öneme sahip sulak alanlar içerisinde yer alır. Çevresinde karaçam ormanları bulunur. Göle 1989 yılında Doğal Sit Alanı statüsü verilmiştir.

Ülkemizin en temiz gölü olarak da bilinir. Gölün içinde magnezyum ve sodyum elementleri bulunur. Gölde bulunan magnezyum, gölün kumsalının da beyaz olmasını sağlamaktadır. Bu kumsalın Mars'taki yeryüzü ile benzerlik göstermesi bilim adamlarının da ilgisini çekmiştir. İskoç bilim adamı Prof. Dr. Mike Russel gerçekleştirdiği bir araştırmada bu gölün Mars'taki yeryüzünün yapısı ile benzer olduğunu kanıtlamıştır. Diğer araştırmalara göre ise Dünya'da bu özellikte sadece iki bölge bulunur. Biri Salda Gölü diğeri ise Kanada da bulunan bir bölgedir. Bu sebeple de turizm açısından oldukça önemli bir bölgedir.

Güneybatısında ve güneydoğusunda bulunan kumsallar, göl suyunun rekreaktif amaçlı kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Gölden sular çekilmeye başladıkça içinde 7 tane küçük ada bulunduğu da gözlemlenmiştir. Son 20 yıldır gölün suyu 3-4 m kadar çekilmiştir. Halen de çekilme devam etmektedir.

Haritada Salda Gölü.
" } ] }