{ "title": "Saklı Göl", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/sakli-gol.jpg", "date": "21.01.2024 21:29:25", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Saklı Göl, İstanbul Şile sınırları içinde yer alan Karadenize yakın doğa harikası bir göl olan Saklı Göl, İstanbul'un ve yakınında bulunan Kocaeli'nin kalabalığından, gürültüsünden ve stresinden günübirlik uzaklaşmak için çok uygun bir dinlence alanıdır, Şile'ye bağlı Karamandere köyünün yakınında bulunan Karamandere deresi üzerine yapılan baraj yapay bir göl oluşturmuştur. Saklı göl'e gidildiğinde tipik Karadeniz bitki örtüsü yeşilliğinin huzur ve ferahlığını temiz havasını ciğerleriniz de hissedebilirsiniz. Tatil yapmak isteyenlerin tercihlerinin başında gelen saklı göl orman yürüyüşü yapmak, kros koşu yapmak ve kendini yenilemek isteyenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biridir.

Saklı göle nasıl gidilir?

Saklı göle gitmek için İstanbul'dan yola çıkarak Karadeniz kıyısı boyunca doğuya doğru, yaklaşık 75 km. Gidildiğinde Şile'ye ulaşılır, buradan güneye doğru hareketle dere kenarından 300 - 500 m. Rakımlı doğa harikası dağların arasından yaklaşık 5 dakika araç ile gidilerek Saklı göle ulaşılır. Saklı göle gidilirken köylerde yetiştirilen doğal meyve ve sebzeler yol kenarında köylüler tarafından satışa sunulmaktadır. Saklı göle gidildiğinde manzarasına göre değişen fiyatlarla günlük 100 -120 tl. Ücretli villa konak türü evler de konaklayabilirsiniz, kahvaltı ve yemek organizasyonlarının olduğu Saklı Göl etrafındaki lokanta ve restoranlar da uygun fiyata yemekler yiyebilirsiniz, kahvaltı fiyatları ortalama; açık büfe 30 tl., piknik masa ve kameriyeler 6, 8 ve 12 kişilik olarak hazırlanmış olup, 30 tl. 50 tl ve 80 tl olarak ücret belirlenmiştir. Bu kameriyeler de kendin pişir kendin ye şeklinde piknik yapabilirsiniz. Saklı göle gidilerek hem kafa dinlemiş olursunuz hem de fotoğraf çekmek gibi hobiniz var ise burada çok güzel doğa manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.

Saklı gölde su seviyesi ve çevresindeki işletmeler

Saklı göl'ün oluşması için Karamendere deresinin önüne bent çekilerek su tutulmuş ve yapay gölet oluşturulmuştur. Uzun yıllar boyunca su seviyesini koruyan göletin son zamanlar da su seviyesindeki düşüş gölden faydalanan başta Şile halkı olmak üzere göl sakinleri (Etrafındaki tesis sahipleri) endişelenmektedir. Su seviyesindeki düşüş göldeki balık sayısını da azaltmakta yıllardan beri gölde tutulan tatlı su kefalinde azalma görülmüştür. Gölde fazla balık çeşidi yoktur, tatlı su kefali ve aynalı sazan halen varlığını korumaktadır. Fakat gölde kayda değer balık olmadığından balık tutmak için gitmek sıkıcı gelebilir. Ayrıca araştırmalarım sonucu Saklı göl'de bulunan işletmelerin müşteriler ile ilgilenmediğini öğrendim. Eğer bu bölgeye gidilecek ise yanınıza yiyeceğinizi almanız yararınıza olacaktır.

Haritada Saklı Köy." } ] }