{ "title": "Retba Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Retba-Golu-99.jpg", "date": "19.01.2024 05:34:39", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "
Retba gölü, diğer adı Lac Rose olan senegalde bulunan bir göldür. İsmini göl suyunun pembe oluşundan almıştır. Retba gölü, uzaktan bakınca büyük bir çilekli süt izlenimi vermektedir. Senegal'in başkenti Dakar'a 35 km uzaklıkta olan Atlas Okyanusu'nun hemen yanı başında uzanan Retba gölü, çilekli süt görünümündeki rengi dolayısı ile pembe göl olarak anılmaktadır. Gölün pembe olmasının nedeni içinde bulunan Dunaliella Salina adındaki su yosunudur. Aynı zamanda bakteri çeşidi olan bu yosun, güneş ışığıyla beraber pembe pigmentler üretmektedir. Gölün rengi kurak iklimlerde daha fazla belirginleşir. Göl aynı zamanda yüksek oranda tuz içermesiyle de bilinir. Yaklaşık olarak %40 neme sahiptir. Tıpkı Ölü Deniz gibi Retba Gölü de insanların su yüzeyinde kolayca durabilmesini sağlar. Yüksek miktarda tuz içermesi endüstriye katkı sağlarken kentte yapılan Dakar Rallisi'nin de bitiş noktası olarak Retba Gölü belirlenmiştir. Dünya mirasları arasında yer alan Retba Gölü, her gün yüzlerce turisti ağırlar.

Retbagölüözellikleri

Derinliği en fazla 3 metre olan ve insan vücudunun batmadığı retba gölü, yüzlerce Senegalli'nin geçimini de sağlıyor. Gölden tuz çıkaran yerel halk, eski yöntemlerle çıkardıkları bu tuzu satarak geçimini sağlıyor. Yılda yaklaşık 24 ton tuz çıkarılan bu gölde tuz üretimi için makine gücü kullanılmıyor. Tuz tepecikleri gölün hemen bitiminden yükseliyor. Bu sebeple tamamen insan gücüyle üretim var. Retba gölünün en büyük özelliklerinden biri ise gölde bakteri dışında hiçbir canlı yaşamıyor. Ancak Retba Gölü, dünyadaki tek pembe göl değildir. Büyük çoğunluğu tuz gölü olan pembe göller, mevsimden mevsime renk de değiştirebiliyorlar. Retba gölünün incelenmesi için birçok Üniversite ve araştırma laboratuvarları sudan örnekler almış ve uzun süre inceleme yapmışlardır. Sebep olarak ise sudaki bakterinin tuz oranıyla doğru orantılı olarak artması ile kırmızı rengi beyaz göle vererek pembe rengi almasına sebep olduğu öğrenilmiştir. Gölde aynı zamanda turistler için tekne turları da düzenlenmektedir. Göldeki bakterinin Şifalı olduğuna inanlar bu gölde uzun saatlerce yüzmeyi ihmal etmiyor. Yakın zamanda ülkemizdeki tuz gölünde de aynı durum gözlenmekte ve gölün buz mavi görünümü yer yer kızıl renge döndüğü gözlenmektedir. Ülkemizde bu konu dalında araştırma yapan bilim adamları kızıl rengin aynı bakterinin neden olduğu söylemektedir.
" } ] }