{ "title": "Poyrazlar Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Poyrazlar-Golu-68.jpg", "date": "19.01.2024 11:59:25", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Poyrazlar Gölü, Sakarya'nın 7-8 km kuzeydoğusu, Sakarya nehrinin yanında yer alan alüvyon bir set gölüdür. Eski Sakarya Karasu kara yolunda 10. Km'de yer alan göl, Yeni Karasu yolunda ise Güneşler kavşağından sonra 5. Km' dedir. Gölün kıyısındaki Poyrazlar köyünden ismini alan bu gölün, diğer bir ismi de Teke gölüdür. Poyrazlar gölü alanı 67 hektar, kıyı kenar uzunluğu ise 4400 metre olan göl 1. Derece doğal sit alanıdır.

Poyrazlar gölü barındırdığından daha fazla sularını 350 metre uzağındaki Sakarya nehrine boşaltır. Derinliği 3-8 metre arasında değişen gölün güney kısımları sığ ve sazlıklarla örtülüdür. Gölün çevresi ormanlık alandır. Gölün güney kesiminde küçük bir longoz yer alır, bu küçük alan su kuşlarının beslenme ve üremesi için önemlidir. Poyrazlar gölü Sakarya Nehrinin yatak değiştirmesiyle meydana gelmiştir. 6.5 km2 drenaj alanına sahip olan gölün büyüklüğü 0,6 km2'dir. Sakarya Nehri taştığı zaman, suları kapaklı boğaz denilen bir boğazla göle karışmaktadır. Normal zamanlarda ise nehir sızıntılarla gölü besler. Gölün kuzey ucundan çıkan dere ile göl suları Sakarya nehrine karışır. Gölün suyu tatlı olup, tabiatı koruma alanında yer alır. Göl çevresinde gürgen ve meşeden oluşmuş ormanlık alanın yanında sonradan ağaçlandırmayla karaçam ve sarıçam türlerinden oluşan ormanlık alanlar vardır. Gölün çevresi, ziyaretçiler tarafından piknik amacıyla özellikle hafta sonunda yoğun olarak kullanılır.

Poyrazlar Gölü Hayvanlar Alemi: Poyrazlar gölünün etrafı Orman Bölge Müdürlüğünce günü birlik ziyaret eden insanlar için piknik alanı olarak düzenlenmiş ve işletilmesi için özel sektöre verilmiştir. Bu gölde 64 adedi yıl boyunca kalan yerli, kışın gelen 36 tür, yaz mevsiminde gelen 47 tür ve gölü transit geçen 6 tür olmak üzere toplam 154 kuş türü tespit edilmiştir. Bu kuşların %53'ü Passeriformes'e aitken, geri kalan 72 tür diğer 16 gruba aittir. Passeriformes'in bu alanda baskın grup olması, gruba ait türlerin geniş yayılış göstermesidir. Sıklık değeri %81-100 olan bu 7 türün Passeriformes takımına ait olması bu hali doğrular. Ayrıca geri kalanların 3'ü ender, 27'si az, 29'u genel ve 19'u ise çoğunlukla gözlenen türler olarak, ötücü kuşların alandaki sıklık değerlerini oluşturur.

Poyrazlar Gölünde Balıkçılık: Göl içinde tutulan turna balığı ve tatlı su levreğinin sayısı azaldığı için 1992 senesinde su ürünleri kooperatifi yakalama faaliyetine son vermiştir. Poyrazlar gölünden kızılkanat, kadife, gümüşi havuz balığı, tatlı su levreği, turna, kızılgöz, çapak ve kerevit yakalanır. Av sezonunda günlük olarak 20-85 kg arası balık yakalanır. Poyrazlargölü, turna, yayın ve sazan bakımından oldukça zengindir. Poyrazlar Gölünde günlük olarak avlanan balık miktarı 20-85 kilo arasında değişiyor. Balıkçıların tümünün motorsuz, 3-4 metre aralığında değişen boylarda polyester malzeme ile yapılan tekneler kullandıkları gözlemiştir. Gölde yapılan bu balıkçılık faaliyetlerinden elde edilen günlük gelir ise bir ailenin normal şartlarda geçinebileceği kadardır.
" } ] }