{ "title": "Pembe Göl", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/pembe-gol.jpg", "date": "21.01.2024 01:04:14", "author": "şahideyumlu", "article": [ { "article": "Pembe göl, bir diğer adıyla hiller gölü, Pembe rengi ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Okyanustan ince bir kumsal ve yeşilliklerle ayrılan Hillier pembe gölü, altı yüz metre uzunluğuna sahiptir. Gölü ilk görenler pembe rengin göz yanılgısı olduğunu düşünse de pembe gölden bir bardak su aldıklarında pembe rengin korunduğunu ve hayla kalıcı olduğunu görüyorlar. Yukarıdan baktığında, uzak da parıldayan Hillier Gölü'nün pembe görüntüsü, dikdörtgen bir pasta şeklinde tatlı kremaya benziyor. Ayrıca görüntüsü çocukların çok sevdiği çilekli süte benziyor. Pembe renkli göl bütün ihtişamıyla Hillier, Middle Adası'nın gür ormanlarıyla kaplanmış sahillerine gerçekten de beklemedik bir renk cümbüşü insanlarda hayranlık uyandırıyor. Middle Adası ve Batı Avustralya'nın güney kıyıları boyunca uzanan birçok küçük Takım adalarını oluşturmuş yüzlerden fazla ufak adadan biridir.

Middle Adasında olan pembe gölün Hillier'e ait olduğuna dair ilk kayıtlar

Geçmiş bin sekiz yüz iki senelerine kadar gidiliyor; İngiliz gemicisi olduğu söylenilen hidrograf Matthew Flindersin Sidney'e doğru ilerlerken bu adayı görmüş ve uğramıştır. Flinder'ın ziyaret ettikten sonra adaya iş ve ticari amaçlarla kısa zamanlı gidenler çok olmuş. Bin sekiz yüz yirmi, li bin sekiz yüz kırklı seneler arasında balina ile fok avcıları adaya yerleşmişler. Ayrıca yirmili yüzyılın başlarından itibaren, Hillier gölünde tuz çıkarılmıştır, Tabi ki bu tuz üretimi sadece on sene sürmüştür ve o tarihten itibaren adaya ve pembe göle çok uğrayan olmamıştır.

Tuzlu sularından araştırma yaptıkları Dunaliella salma bir tür su yosunu bulmayı ümit eden birkaç bilimci tarafından bin dokuz yüz elli yıllarında incelenmiştir. Bu yosunlar çok tuzlu sularda kırmızı renk pigment üretiyor ya da ana karadaki Esperance Gölü gibi Avustralya'nın bir diğer pembe ve muhteşem renkli göllerine renk katmaktadır.

Pembe göl (Hiller gölü) Batı Avustralya ve Middle Adasındaki göllerin özellikleri nelerdir?

Bu tuzlu ve sığ olan pembe göl, tahmini altı yüz metre genişliğin de ve fırtınalar koparan dalgalı denizlerden çok bir masal ülkesine aitmiş gibi duruyor. Okaliptüs ve Cajeput ailesinden olan Avustralya'ya özgü olan bir ağaç) ağaçlarından oluşmuş yemyeşil bir ağaçlık bölgeyle kuşatılmış olan Hillier pembe Gölü'nün etrafı beyaz tuz halkalarıyla çevrili. Okyanusun derin mavi renkli sularından dar bir kumul şeritle ayrılıyor. Dünyada tek olmayan pembe gölün bir başka yeri de Batı Afrika'da bulunduğu ülkelerden biri olduğu Senegal'in başkenti Dakar'a otuz beş km uzaklığında, Atlas Okyanusun hemen bir diğer tarafına uzanan Retba Gölü, pembe olduğu için çilekli süt görünümündeki renginden dolayı adı pembe göl olarak da anılıyor. Dünya mirasları arasında görülen Retba Gölü, her gün binlerce turist ağırladığını biliyor muydunuz?

Senede yaklaşık yirmi dört ton tuzun çıkarıldığı bu gölde tuz üretimi makineler olmadığı için insan gücü kullanılıyor. Tuz tepeleri pembe gölün hemen bitiminde yükseliyor. Neden pembe göl diyorlar? Tuz üretildiği gölün renginin pembe olmasının aslında nedeni; güneş enerjisini kullanarak bakterilerin pembe pigment üretmeleridir. Gölde, bakteri dışında da hiçbir varlık yaşamıyor.

Haritada Pembe Göl
" } ] }