{ "title": "Otlukbeli Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Otlukbeli-Golu-54.jpg", "date": "20.01.2024 17:59:41", "author": "Filiz gül", "article": [ { "article": "Otlukbeli Gölü, otlukbeli ilçesine 6 km uzaklıkta bulunan ve otlukbeli savaşının yapıldığı göldür. Yüzölçümü 6500 m2 ve derinliği 15-19 metre olan otlukbeli gölü Erzincan'ın en merak edilen bölgelerinden biridir. Jeolojik oluşumu günümüzde de devam eden bu göl travertenlere sahiptir. 1990 yılında yapılan bir araştırmaya göre otlukbeli gölü şimdiye kadar Türkiye'de eşi benzeri görülmemiştir. Nedeni ise travertenlerinin normal karst kaynaklarla değil, maden sularından oluşmasıdır. Yüzeye çıkan maden sularının oluşturduğu bir set olmuştur otlukbeli gölü. Göl bu özellikleriyle Dünya'da tektir ve doğal anıt olarak korunmaktadır. Yeryüzünde eşi bulunmayan bu göl 1994 yılında doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Otlukbeli Gölü Tarihi Önemi

Otlukbeli gölü tarih açısından da oldukça önemli bir konuma sahiptir. 1473 yılında yapılan Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan arasında yapılan savaşa ev sahipliği yapmıştır. Üstelik savaşa kendi adını verebilmiştir. Tarihte Otlukbeli Savaşı olarak bilinen bu savaşta gölün bulunduğu kayalık ve engebeli arazi sebebiyle atların kullanımı oldukça zorlaşmış, göl ve çevresinin de dolaylı yardımları ile Akkoyunlu Devleti çöküş dönemine girmiştir.

Otlukbeli Gölü Kullanım Alanları

Maden sularının yüzeye çıkmasından dolayı magnezyum, kalsiyum, demir, bikarbonat, sülfat ve klorür bakımından oldukça zengindir. Gölden çıkarılan maden suyu ile kadın hastalıkları, romatizma hastalıkları ve kırık, çıkıklar tedavi edilmektedir. Erzincan halkı tarafından da hastalıkları tedavi etmede sıklıkla başvurulan bir göl konumuna gelmiştir. Yaz aylarında turistleri kendisine çeken ve oldukça ilgi gören otlukbeli gölü ve çevresi yöre halkı tarafından hastalıkları tedavi etme dışında mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.
" } ] }