{ "title": "Ohri Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Ohri-Golu-85.jpg", "date": "19.01.2024 00:35:23", "author": "Fatma Özkul", "article": [ { "article": "
Ohri gölü, Arnavutluğun doğusunda dağlık bir bölgede yer alır. Ohri gölü adını bulunduğu Ohri şehrinden alır. Oluşum açısından Balkanlardaki en eski göllerden biridir. Ohri gölü dünyaca ünlü 200'den fazla türe ev sahipliği yapmaktadır. Bu eşsiz güzelliğe sahip olan Ohri gölü ve Ohri şehri 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. Ohri gölünün çevresine insanların verdiği zararlar ve suyun çekilmesinden dolayı geleceği tehlike altına girmiştir.

Ohri gölü özellikleri nelerdir?

Ohri gölünün etki alanı 2600 km'lik bir alanı kaplamaktadır. 358 km'lik bir alana sahip olan Ohri gölü tatlı su gölüdür. Ohri gölünün çevresinde üç tane il bulunmaktadır. Bu illlerden ikisi Arnavutluk, bir tanesi de Makedonya sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ohri gölünün çevresindeki üç ilde 250000 bin civarı nüfus barınmaktadır. Bu eşsiz güzelliğe sahip olan Ohri gölü birçok turisti kendine çekmektedir. Gölün çevresinde balıkçılıkta yapılmaktadır fakat turizm gelirleri balıkçılık gelirlerini geçmiştir. Ohri gölü su kaynağını doğu kıyılarındaki yeraltı kaynaklarından alır. Ohri gölü sularının %25'ini yağmur suları ve çevresindeki akarsulardan alır. Sularının %20'sinde fazlasını da 10 km uzaklıktaki Prespa gölünden alır. Prespa gölü de Balkanlarda Makedonya, Yunanistan ve Arnavutluk arasında bulunan bir tatlı su gölüdür.

Ohri gölünün adını aldığı Ohri şehri Arnavutluğun önemli turizm merkezlerinden biridir. Ohri şehri orada yaşayan insanların tatil merkezi niteliğindedir. Ohri şehrinde Osmanlı Döneminden kalma mimari eserlerde bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi'nden kalma Ohri şehrinde 10 cami ve 1 tane de tekke bulunmaktadır. Şehirde bulunan kiliselerde 40 civarındadır. Ohri gölünün manzarası şehre güzel bir görüntü kazandırmaktadır. Ohri şehrinde ülkemizdeki Safranbolu evlerine benzer mimari yapılarda dikkat çekmektedir. UNESCO'nun Ohri şehrini ve Ohri gölünü Dünya Kültür Miras listesine alması daha da değerini arttırmıştır. Ohri şehri Slavlar için önemli bir yerleşim yeridir. Kiril alfabesinin ilk bu şehirde doğduğu kabul edilmektedir.

" } ] }