{ "title": "Obruk Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Obruk-Golu-87.jpg", "date": "21.01.2024 02:30:13", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Obruk gölü, Türkiye'nin doğal güzelliklerinden biri olan Aksaray yolu üzerinde Kızören beldesinde ve Konya'dan 75 km uzaklıkta olan Obruk gölü'dür. Bulunduğu bölge itibarıyla Kızören Obruğu da denilmektedir. Bölge içerisinde geniş bir yeri kaplayan gölsel neojen kireç taşlarının içinden oluşmuş önemli obruklardan bir tanesidir. Baca ya da kuyu şeklinde derin bir çukur, keskin köşelim ve tabanında göl mevcuttur. Göl tabanında fazla sular boşalttığından suları tatlıdır. Konya'nın kuzey doğusunda bulunan Obruk Gölü kireç taşlarının çözülmesi sonucunda oluşmuş ve yaklaşık olarak 145 metre derinliğe ve 300 metre çapındadır. Bölgede bulunan en büyüğüdür. Ülkemizde, özellikle iç Anadolu Bölgesinin güneyinde ve Toroslar'da yaygın olarak obruklara rastlanılmaktadır.

Obruklar, farklı karstik yapılardan gözlendiği alanda, estetik ve bilimsel bakımından çok önemli yapıdadırlar. Bölgedeki obruklar sulu ve susuz olan obruklar olarak iki gruba ayrılırlar. Burada bulunan obruk gölü ise sulu olanlara örnek olarak söylenebilir. Gerek şaşırtıcı görünümleri ve hatların uzaması boyunca bakımından özellikle dikkat çekicidirler. Obrukların bir bölümünde güncel oluşumlarını devam etmektedir ve sahanın jeolojik yapısıyla miras özelliği bakımından önemi de artmış oluyor.

Obruk gölü oluşumu

Obrukların oluşmasında rol oynayan tektonizmanın beraberinde kaya türü, yeraltı suyunun akım yönü ve seviyesi değişimler ile volkanizma dolayısıyla çıkan karbondioksit gazının etkileri vardır. Pliosen yaşlı göl çökellerini içinde ciddi bir kalınlık sunan çatlaklı ve boşluklu kireç taşlarının yeraltı sularının etkisiyle erimesi sonucunda oluşmuşlardır. Karapınar'dan kuzeye doğru hareket halinde olan yeraltı suları, yöredeki volkanizmanın etkisiyle halen çıkartmaya devam ettiği karbondioksit ile karbonik asit oluşturmakta ve bu da gölsel olarak kireç taşlarını eritmektedir. Bu bir iç karstleşme olup, deriden yeryüzüne doğru gelişen bir hadisedir. Derinden oluşan mağaraların zamanla tavanlarının çökmesiyle beraber obruklar oluşmuştur. Oluşum aşamaları evresinde kadar farklı örnekleri bir arada görülebilir. Obruk gölünün oluşma süreci de oluşan boşluklara farklı yerlerden ve kar erimelerinin etkisiyle sular o bölgeye dolar ve obruk gölünün oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
" } ] }