{ "title": "Muğla Bafa Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Mugla-Bafa-Golu-78.jpg", "date": "20.01.2024 03:56:49", "author": "Canan Özüt", "article": [ { "article": "Muğla Bafa gölü, bir diğer adıyla çam içi gölü olarak da bilinmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Vafi denizi Ege Bölgesinin en büyük gölü olarak bilinmektedir. Arkeolojik değerler ve tarihi değerler açısından Türkiye'nin en zengin coğrafi bölgesi olarak bilinir. Muğla Bafa gölü tarihi, doğası ve bölgenin en çok ilgi odağı olarak bilinir. Binlerce kuş türlerini de barındırmaktadır bu göl, bu güzel özelliği sayesinde uluslararası önemli kuş alanları listesindeki ilk sırada yer almaktadırlar. Olağan üstü güzelliklere sahip olan Muğla Bafa gölü, tabiat parkı, sulak olması ile antik kentleri ve beş parmak dağları ile çok önem taşımaktadır. Biyolojik yapısı sebepleri ile, bilimsel araştırmalar için bulunulamayacak kadar zengin bir merkez olan, Muğla Bafa gölü, bilindiği gibi tabiat parkları ile birleşik olarak 1994 yılında Menderes deltası milli park ismini kazanmıştır.

Muğla Bafa gölü, bu kazanımdan göl kıyısında bulunan antik kentler (Latmos ve Herakleia), Bafa gölü ve göl kıyı kenar çizgisinden itibaren 250 metre kıyı bandı, tabiat parkı sınırlarına katılmıştır. Bir derece arkeolojik sit statüsünde olup çevresinde mağaralar ve manastırlar bulunmaktadır.

Muğla Bafa gölü, Muğla ve Aydın il toprakları içerisinde yer almaktadır. Muğla Bafa gölü, büyük menderes nehri deltasının güneydoğu kesiminde, menteşe dağlarının içine sokulmuş sığ tatlı su gölüdür. Yaklaşık altmış kilometrelik yüz ölçümüne sahiptir. Muğla Bafa gölünün denizden yüksekliği iki metre, en derin olan yeri en son ölçüldüğü zaman yirmi bir metre, uzunluğu on altı kilometre ve en genişlik kısmı ise altı kilometredir. Eski yıllarda Ege denizinin bir parçası olan göl büyük menderesin taşıdığı Alüvyonlar ile kıyıdan kilometrelerce içeride kalmıştır. Büyük menderesin şimdilerde denize denize döküldüğü yere uzaklığı on yedi kilometredir.

Muğla Bafa gölünün kıyıları, Ege denizinin kıyılarına benzer girintili çıkıntılıdır. Bu girinti ve çıkıntılar göle farklılık katmaktadır. Doğal set gölü olan Muğla Bafa gölünde birden fazla küçük adalar vardır. Bu adalar ise; Menen, Kıpıkırı ve kahvesar'dır. Bu adalarında çoğunda tarihi eser kalıntıları bulunmaktadır. Gölün kıyısında oldukça güzel ve bakımlı zeytin ağaçları vardır. Gölün kuzey bölümünde oldukça dağlık olup bitki örtüsü daha yoğundur. Milas, Söke yolu gölün güney kıyısından geçer. Gölün çevresindeki yerleşim yerleri doğusunda kıpkırı ile batısında serçin köyleridir.

Muğla Bafa gölü, Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden biridir. Gölün balat ovasına bakan batı kıyısı, ilkbaharda ve sonbaharda göçmen kuşların konaklayıp barındıkları ve üredikleri sığ bir alandır. Muğla Bafa gölünde birçok balık yaşamasının sonunda kerevit göze çarpmaktadır.
" } ] }