{ "title": "Marmara Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/marrmara-golu.jpg", "date": "20.01.2024 16:52:40", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Marmara Gölü: Marmara gölü Ege bölgesinde Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. 67.000 km kare yüz ölçüme sahiptir. Manisa ilçesinin Salihli'nin kuzeyinde kalan bir Alüvyal set göl dür. Marmara gölü çukur bir sahada olup batısı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu bölgesinde Gediz Ovası Kuzeybatı bölgesi Akhisar ovasına açıktır. Buralardan alüvyon setleriyle ayrılıp Marmara Gölüne set gölü şeklini verir. Gölün yüz ölçümü 44,5 km kare olup derinliği az olan bir göldür. Gölün suyu tuzludur. Marmara gölü 1938-1945 yılında doğu ve güney doğusunda 5750 m uzunlukta 5.54 m yüksekliğinde Gediz Havzası sulamaları na su vermek amacıyla rezervuara dönüştürülmüştür. Daha önce rezervuara dönüştürülmeden kapalı havza durumundaydı ve suların etrafına taşma imkânı yoktur nedeni ise Marmara gölü Gediz Nehri ovasından daha alçaktır. Göl Şeyh Abbas deresi, Akpınar kaynağı ve yağış sularıyla ilkbahar sonbaharda yağışlar nedeniyle kabarır akarsular göle taşarak dolmaktadır. Gediz Nehri, Demrek Deresinden kuzeydeki Kum Çayından göle kanallar açılmıştır. Gölü çevreleyen alüvyal topraklar çok verimlidir. Bölge tarım merkezi konumundadır.

Marmara Gölünün güney kesimlerinde bahçeler, tarım alanları, kuzeyinde meşe ormanları, kızılçam ormanlarıyla çevrilidir. Kuzey kıyılarında geniş sazlıklar ıslak çayırlar bulunur bu sazlıklarda su kuşları beslenip üreme yaparlar.

Marmara Gölü çevresinde 20.000'den fazla kuşa ev sahipliği yaparak uluslararası sulak alanlar listesinde yer almaktadır. Karabatak, tepeli pelikan, büyük akbalıkçıl, fiyu, angıt, dikkuyruk, kılıç gaga gibi birçok irili ufaklı kuş çeşitleri bulunur.

Balıkçılık. Marmara Gölünde balıkçılık çevredeki köy halkına geçim kaynağı olmuştur. Göl doğal halindeyken yılda ortalama 300 tona yakın balık avlanırken su seviyesinin yükselmesiyle rekor düzeyde 963 ton balık avlanmıştır. Yağışların azalmasıyla göl suyunda çekilme olmuş ve kuruması sonucu balıkçılık sektörü çökmüştür. Daha sonraları su seviyesinin yükselmesiyle tekrar göle milyonlarca balıklar bırakılmış ve av yasağı getirilmiştir. Balık üretimi çoğalmış balık stokların da artış görülmüştür.

Marmara gölü yer şekilleri. Dağlar. Yer şekli sade görünümlü bir bölgedir. Ganos, Koru, Samanlı, Yıldız ve Biga dağlarıdır.

Göller. Göl bakımında oldukça zengin bir bölgedir. İrili ufaklı doğal ve yapay birçok göl bulunmaktadır. Bu barajlar ve göletler sulama amaçlıdır.

İklim. Marmara bölgesinde üç farklı iklim görülür. Marmara ve Ege Denizi kıyılarında Akdeniz iklimi, Karadeniz kıyılarında ılık iklim ve iç kısımlarda ise karasal iklim görülmektedir. Kışı çok yağışlı ve yazı sıcak az yağışlı geçer.

Bitki örtüsü. Marmara kıyılarında doğal bitki örtüsü 250-300 m yükseltiye kadar ortalama 1-2 metre boyunda küçük ağaçlar çalılar bulunmaktadır. Yüksek bölgelerde iğne yapraklı ve geniş ormanlar, Karadeniz kıyılarında karışık ormanlar ve Ergene Havzasında içeriye doğru seyrek ağaçlar, çalılar ve stepler bulunur. Bölge de tarımda önemli yer alır. Ayçiçeği, mısır, zeytin, tütün, şeker pancarı, pirinç, buğday ve sebze çeşitleri meyveler yetiştirilir. Hayvancılık besicilik de yaygındır.

Haritada Marmara Gölü.
" } ] }