{ "title": "Manyas Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/manyas-golu.jpg", "date": "19.01.2024 21:24:38", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Manyas Gölü, idari anlamda Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Manyas Gölü Marmara Denizi'nin kuzeyinde Uludağ ve Biga Yarımadası arasında uzanmakta olan çöküntü bir alanda bulunmaktadır. Bu çöküntü bölgenin tabanı ise Kuş ve Uluabat Gölleri ve bu göllerin etrafında bulunan büyük ovalar, kenarlarını yüksekçe dağ ve yaylalar oluşturmaktadır. Manyas Gölü, doğu ve batı yönünde uzanan gölün uzunluğu 20 kilometre, genişliği ise 14 kilometredir. Marmara Denizi'nin güneyinde yer almakta olan bu göl Bursa ile Balıkesir Gönen arasında yer olan çöküntü alanda şekillenen gölün yüz ölçümü 178 kilometre karedir. Gölün yüksekliği 15 metre olup, derinliği ise 5 metreyi bulmamaktadır. Manyas Gölü'nün ekseri yerleri ise 1-2 metre dolaylarındadır. Manyas Gölü, güneyden Kocaçay'a karışmaktadır. Ancak derenin akımı pek kuvvetli olmayıp akımı oldukça düşüktür. Gölün güneydoğu kısmında Karadere bulunmaktadır, bu dere ise Karacabey yakınlarında bulunup, Susurluk Çayı ile birleşerek Kocadere ismini almıştır. Ayrıca göle kuzeyden yetişmekte olan Sığırca Deresi de dökülmektedir. Manyas Gölünün suyu tatlı olan bir göl olup, gölde kerevit ve 20'ye yakın balık çeşidi hüküm sürmektedir. Gölün en ilginç yanı ise kuzeydoğu kıyısında yer alan ve her sene 2-3 milyon civarında kuşun geldiği Kuş Cenneti'dir. Bu bölge ise 1959'da Milli Park sınırları içine alınmıştır.

Gölün oluşumu hakkında farklı yorumlar yapılmaktadır. Ancak bu gölün A. Pıhılıpsson ve E. Lahn Neojen`de Bursa - Gönen depresyon çöküntü bölgesinde yer alan büyükçe bir tatlı su gölünün, Neoje'nin sonunda ve Kuvanterner'de oluşan hareketler yüzünden bu büyük göl alanının yerinde 4 adet küçük küvet oluşmuştur. Bu 4 adet küvetin yalnızca iki küvetin (Bursa-Gönen) alüvyonlarla dolduğu ve geriye Uluabat ve Kuş Göllerinin kaldığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre Pliyosen'deki tektonik hareketlere bağlı olarak oluşan Bursa-Gönen çöküntü alanının başlangıçtan Kuvarterner'in son kısımlarına doğru karasal bir iklimin hâkim olmasına rağmen daha sonraki kısımda menderesli akarsuların etkisi ile akarsuların taşıdığı alüvyonların yatakları tıkaması sonucu Uluabat ve Kuş Gölleri'nin oluştuğu ve her iki gölün de alüvyon set gölü olduğu bilinmektedir. Manyas Gölü, ekolojik açıdan bol gıdalı, limnolojik açıdan ise killi bir alandır. İçinde bol miktarda kil bulunduğu için suyu bulanıktır. Manyas Gölü'nün su seviyesi mevsimlere göre değişebilmektedir. İlkbahar aylarında göl suları yükselerek kıyıları kaplamaktadır. Yaz aylarında ise yükselen bu sular geri çekilmektedir. Bu olay yıl içinde düzenli olarak tekrar etmektedir.

Gölün su seviyesindeki alanı ise 16.800 hektar kadardır. Bu göl Kocaçay, Sığırcı Dereleri, göl drenaj alanlarının yüzeysel su akışları ve yıl içinde düşen yağışlarla beslenmektedir. Gölün kıyı kesimlerinde ise sazlıklar, kamışlar ve çayırlıklar bulunmaktadır. Ayrıca yaz mevsiminde suların çekilmesiyle sebze tarımı yapılmaktadır. Bu çekilmeden kalan kısımlarda ise gür bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Göl bitki ve hayvan çeşidi bakımından oldukça zengin olduğu yeri Sığırcı Deresi'nin olduğu alandır. Bu delta alanındaki kuşların gübresiyle zenginleşen topraklar yaz ayında suların çekilmesiyle beraber yüksek otlarla kaplanarak birçok canlının üreyip gelişmesine neden olmuştur. İlkbaharda bu suların çekilmesiyle bu canlılar suya karışmaktadır. Manyas Gölü bulunduğu bölgede Türkiye'nin en küçük Milli Parkı olan Kuş Cenneti bünyesinde 266 kuş türü, 118 bitki çeşidi ve gölde ise 23 balık türü ve birçok sürüngen bulunmaktadır. Bu küçük canlılar kuşlar ve balıklar içinde oldukça zengin bir alandır. Manyas Gölü'nde her yıl kuş cennetinin önemini duyurmak açısından her yıl Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali düzenlemektedir.

Haritada Manyas Gölü.
" } ] }