{ "title": "Ladik Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Ladik-Golu-89.jpg", "date": "19.01.2024 08:15:43", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ladik Gölü: Samsun iline bağlı Ladik İlçesinin 12 kilometre doğusunda yer alan ve 870 hektarlık alana sahip olan bir göldür. Bu göl tektonik hareketlere bağlı olarak oluşan çukura suların dolması sonucu oluşmuş olan Tektonik bir göldür. Bu gölde bulunan balıkların yanı sıra bu gölün üzerinde yüzen adacıklarıyla (Torf madeni) son derece ilgi çekici doğal bir sit alanıdır. Tabii güzelliği, göl etrafının dağ ile orman manzarasıyla çevrilmiş olması ona kendi güzelliğini katmaktadır, insanları dinlendiren temiz havası ile Ladik ilçesinin önemli bir mesire alanı olmuştur.

Ladik Gölünde Bulunan Balık Türleri

Gölde başta turna balığı ile tatlı su levreği olmak üzere, geceğan, tahta balık, sazan, kızılkanat türünde lezzetli balık türlerinin yanı sıra tatlı su ıstakozunun da bulunması balıkçılık ile ilgilenen kişilerin ilgisini ilçeye çekmektedir.

Ladik gölünün üzerinde yüzen ot köklerinden oluşan adacıklar ve barındırdığı birçok kuş türleri yuva yaparak, burada üreyip çoğalmalarına olanak sağlar. Ladik gölünde 27 Temmuz 1997 tarihinde yapılan kuş gözlemi amacıyla yapılan gezi sonuçlarına göre, gölde aşağıdaki kuş türlerinin yaşadığı ve ürediği belirlenmiştir.

Gece balıkçılı, alacabalıkçıl, erguvanı balıkçıl, küçük akbalıkçıl, yeşilbaş, karaleylek, uzun bacak, kızkuşu, yeşil düdükçün, karabaş martı, gümüş martı, turna. Sumru, küçük Sumru ve ak kanatlı Sumru kuş türleridir. Ladik gölü etrafında gözlenen ve bölgede üremesi ihtimali olan diğer türleri ise kaya güvercini, tarlakuşu, tepeli toygar, boğmaklı ardıç ve kızıl sırtlı örümcek kuşudur. Ayrıca Ladik gölünün etrafındaki dağlık alanda bulunan meşeliklerde serçe ve saka kuşları da görülmüştür.

Ladik gölü barındırdığı su kuşu türleri sebebiyle önemli kuş alanı olarak değerlendirilebilir. Bu bölge bilhassa burada balıkçıl türleri açısından da incelenmelidir.

Burada kurulması düşünülen gözlem kuleleri ile bu hayvanları izlemek mümkün olabilecektir. Ladik gölü üzerinde, sörf, su kayağı, yelkenli yarışı gibi sportif etkinlikleri yapmak da mümkün olmaktadır. Tüm bu özellikleri bünyesinde bulunduran göl, ilçe turizmine ekonomik olarak katkı sağlamaktadır.

Ladik Gölünün Kullanımı: gölün kuzey bölgesine Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan set nedeniyle göldeki su seviyesi artmıştır. Bu sebeple bölgedeki tarım alanları sular altında kalmış, önemli bir tarım arazisi kaybedilmiştir. Göldeki su bitkilerinin azalmasının esas sebebi de göldeki su düzeyinin artmasıdır. Ladik gölü suyunun tatlı su olması nedeniyle her türlü su türü bitkiler bu gölde yetişebilmektedir.
" } ] }