{ "title": "İşkodra Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/iskodra-golu.jpg", "date": "19.01.2024 00:13:36", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
İşkodra Gölü, cezp edici doğal güzellikleri ile insanların hem gözlerine hem de ruhlarına hitap eder. Hem insanların hem de hayvanların uğrak yeridir.

Göl, karalar üstünde çanaklar meydana gelir. Bu çanaklar ise yeraltı ve yer üstü suları ile doldurulmuştur. Bu çanakların biriktirdiği bu suların bazıları tuzlu olur bazıları ise tatlı olur. Biriken bu su kütlelerine göl denir. Bu göller yerin altındaki sulardan beslenir ayrıca yerin üstündeki sularla da beslenir. Yani kar, yağmur suları ile beslenmektedir. Bunlardan dolayı da sular sodalı, acı, tuzlu ve tatlı olmaktadır. Böyle olmasının nedenleri ise iklim şartlarıdır. Göllerin yer aldıkları mekanların yapı şekilleridir. İşkodra Gölü ise göl çeşitlerinden olan tektonik göllerdir. İşkodra Gölü'nün oluşması ise yerkabuğunun kırılması ile meydana gelmiştir ya da yer kabuğunun kıvrılması sonucu oluşan çanaklarda su birikmesi ile İşkodra Gölü meydana gelmiştir.

İşkodra Gölü

İki ülkemiz olan Arnavutluk ve Karadağ devletleri ortasında yer alan, Balkan Yarımadasında bulunan göllerin en büyük olanıdır. Bu göl ismini kıyısında yapılmış bir il olan İşkodra şehrinden alır. Birçok Avrupa'nın ülkelerinde Skadar, Scutari isimleri ile de anılır. İşkodra Gölü deniz seviyesinden altı metre yukarlardadır. Deniz seviyesinden yüksekte olan bu gölün yüzölçümü üç yüz yetmiş ile beş yüz otuz kilometrekare arasında değişim göstermektedir. Bu gölün yüzölçümünün değişmesinin sebebi ise beslendikleri kaynaklar mevsimlere göre değişiklik arz eder. Bu göl ise Moraca Nehri ile beslenmektedir. İşkodra Gölü, Adriyatik Denizi'ne bağlanmaktadır. Bu bağlantılar ise Bojana Nehri ile olmaktadır.

İşkodra Gölü'nün özellikleri ise
Haritada İşkodra Gölü." } ] }