{ "title": "Gölcük Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/golcuk-golu.jpg", "date": "21.01.2024 08:30:24", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Gölcük Gölü, Denizden yüksekliği 1300 metre, genişliği 2.5 kilometre, derinliği ise 30 metre olan Gölcük Krater Gölü, Isparta şehir merkezinin güney batısında bulunan volkanik bir göldür.

Manzarası inanılmaz güzel olan Gölcük Gölü'nün suları tatlı olduğu için Isparta şehrinin içme suları belli bir süre buradan karşılanmıştır. 1991 yılında tabiat parkı olup koruma altına alınan bu göl ve çevresi 124 canlı türünü barındırmaktadır ve gezip görülmesi gereken ender yerlerden biridir.

Gölcük Gölünün Oluşumu ve Özellikleri Nelerdir?

Volkanik patlamalar sonucu oluşan Gölcük Gölü çevresinde elma, karaçam, pesedit ağaçları olan ve elmacılık faaliyetlerinin büyütülmekte olduğu bu krater gölünün etrafında gelen ziyaretçiler için bisiklet yolları ve insanların şahane manzara karşısında yemek yiyip dinlenebileceği restoranlar bulunmaktadır. Ziyaretçilerin akın ettiği Gölcük Gölü 76 hektarlık yüz ölçümüne sahiptir ve derinliğinin 32 metreye yaklaşması nedeni ile göller yöresinin en derin göllerinden biridir. Torosların volkanik gölünü yakından görmek isteyenler için Milas yakınlarında konaklama alanları da bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda volkanik faaliyetler sonucunda oluşmuş olan bu gölün belli bir kısmını derin sazlık alanlar, kumullar ve bataklıklar oluşturmaktadır.

Aktif volkanik bir göl olan Gölcük Gölü 24 bin yıl önce patlamış ve aktif bir volkan olduğu için yeniden patlama olasılığı yüksek bir göldür.

Gölcük Gölünün Çevresinde Yaşayan Hayvan Türleri

Gölün sazlık kısımlarında kurbağa, sincap, yılan, yaban domuzu, tavşan, porsuk, ağaç sincabı, tilki gibi hayvanlara ve karga, keklik, şahin, çulluk, sakarmeke ve yeşilbaş gibi çok sayıda kuş türüne rastlanmaktadır. İçinde birçok balık türünü de barındıran bu gölde olta balıkçılığı yasaklanmıştır. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde insanların gezi yapabilecekleri bu muhteşem göl insana sakinlik ve dinginlik veren müthiş bir doğa harikasıdır.

Gölcük Gölü Etrafındaki Alanlardaki Doğal Bitki Örtüsü

Gölün çevresi akasya, meşe, karaçam, kızılçam, sedir, teşbih çalısı, akçakesme, ladin, katır tırnağı ve geven gibi bitkilerden oluşur.

Haritada Gölcük Gölü.
" } ] }