{ "title": "Gölbaşı", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Golbasi-97.jpg", "date": "20.01.2024 07:35:48", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gölbaşı, Ankara merkeze 20 km uzaklıkta olan Ankara'ya bağlı bir ilçedir. 970 metre rakımlı olan Gölbaşı'nın doğusunda Bala, Güneyinde Haymana, Kuzeyinde Çankaya ve Batısında Yenimahalle ilçeleri yer alır. Bölgenin ilçe olması çok eski değildir. Eski yıllarda Örencik köyüne bağlı bir mahalle olan Gölbaşı, 1923 yılında Gölbaşı nahiyesi adını almış, 1936 yılında Çankaya 'ya bağlanmıştır. 1935 yılında E-5 kara yolunun Gölbaşı'ndan geçmesiyle bölge gelişmeye başladı. Beraberinde nüfus artışı da oldu. 1965 yılında ise Gölbaşı ilçe oldu. 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Gölbaşı özel çevre koruma bölgesi seçildi. Yaklaşık 110.000 nüfusa sahip olan Gölbaşı, her geçen gün devamlı gelişen ve büyüyen ilçelerden biridir.

Gölbaşı Ankara'nın göller bölgesi olarak tanımlanır. Bunun nedeni ise Mogan ve Eymir göllerinin ilçede bulunmasıdır. Mogan gölü, düzgün, zaman zaman engebeli bir tür barajdır. Yüz ölçümü 6 km2'dir. Mogan gölünden Eymir gölüne boşaltım yapılmaktadır. Bu sayede Eymir gölünün su girdisinin çoğu Mogan gölünden karşılanmaktadır.

Gölbaşı iklim ve bitki örtüsü

Gölbaşı'nda kışları genelde soğuk ve yağışlı bir hava hakimdir. Yazları ise kurak ve sıcak olur. Karasal iklime sahip olan Gölbaşı'nın yıllık yağış ortalaması yaklaşık 400 mm kadardır. Yıllık sıcaklık oranı ise 11.7 derecedir. Bölgede yaygın olarak otsu bitkiler hâkim olur. Yüksek kesimlerde farklı bitki toplulukları görülmektedir. Ormanlık kısım genelde Eymir gölüne yakın platolarda bulunmaktadır.

Gölbaşı kültür ve sosyal hayat

Yerleşimi Antik çağa kadar uzanan Gölbaşı, doğal güzellikleriyle de göz dolduran Ankara'nın gözde ilçelerinden biridir. Antik çağlardan kalma Höyükler, Kaleler, mağaralar bulunmaktadır. İlçede özellikle Tuluntaş Mağarası ve Sulakiye Göl Yatağı önemli tabiat kaynaklarındandır. Tuluntaş mağarası, Ankara-Konya çevre yolu, Tuluntaş köyü yakınlarındadır. Mağara 1992 yılında keşfedilmiş ve araştırmalar sonucu 1. Derecede doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. İlçede bulunan Mogan ve Eymir gölleri de ziyaretçi akınına uğrayan gezmelik yerlerdir. Ayrıca bu göller turizm açısından da önemli yere sahiptir. Göllerde spor faaliyetleri, yamaç paraşütü, bisiklet gibi aktiviteler yapılabilmektedir. Restoranlar, kafeler halka hizmet vermektedir.
" } ] }