{ "title": "Göl İklimi", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Gol-Iklimi-12.jpg", "date": "19.01.2024 19:16:48", "author": "Samed Şarlı", "article": [ { "article": "Göl iklimi; Göller; karalar üzerindeki çukur alanlarda birikmiş ve belirli bir akıntısı olmayan durgun su kütleleridir. Tek tek bulundukları gibi yan yana ve birden fazla da bulunabilirler. Göller bulundukları bölgenin iklimi, jeolojik ve jeomorfolojik özelliklerine göre değişiklik gösterir. Göl suları; acı, tatlı, sodalı veya tuzlu olabilmektedir. Nem; göllerin kimyasal özellikleri üzerinde oldukça önemli bir faktördür. Nemli iklim bölgelerinde bulunan göllerin tuzluluk oranı azdır, nemli iklim bölgelerinde yer alan göller ise tatlıdır. Göl suları bir gideğen ile boşaltılıp akıtılabiliyor ise o gölün suyu tatlı su özelliği taşır.

Göl büyüklüğü; Dünya üzerinde göllerin büyüklükleri değişkenlik gösterir. Hazar gölü, dünyanın en büyük gölüdür. Ülkemizde ise Van gölü en büyük gölümüz olma özelliğine sahiptir. Göllerin büyüklüğü gölün beslenmesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Gölün beslenmesi; Göller yağmur suları, akarsular ve kaynaklar tarafından beslenir. Göller fazla sularını akarsular yardımı ile denize boşaltır. Bu akarsulara 'göl ayağı' denilir. Türkiye'de Manyas ve Ulubat gölleri akarsu yardımı ile sularını Marmara denizine boşaltır.

Gölün derinliği; Tektonik ve krater göllerin derinlikleri diğer göllere göre daha derin bir yapıya sahiptir. Dünyanın en derin gölü tektonik bir göl olan Baykal gölü'dür.

Gölün tuzluluğu; Göl sularının içinde çözünmüş halde madensel tuzlar bulunmaktadır ve buharlaşma nedeniyle suyun tuz oranı artar. Özellikle kapalı havzalarda yüzeyden akış olmadığı için göl suları tuzludur. Ülkemizde Burdur gölü ve Tuz gölü'nün suları bu nedenle tuzludur. Açık havza göllerinde ise yüzeyden akış olduğundan madensel tuz oranı düşük olur ve buna bağlı olarak sular tatlıdır.

Göl suyunun sıcaklığı; Göl suyunun sıcaklığı, gölün enlemine, iklimine ve mevsimine göre değişir. Gölün beslenmesine ve havzadaki iklim koşullarına bağlı olarak seviye farkı nedeniyle su seviyesinde değişiklik olur. Göl yüzeyinde rüzgârlarında etkisi büyüktür, gölün yüzeyinde dalgacıklar oluşturur, göl yüzeyinin bir bölümündeki basınç değişmeleri alçalma ve yükselme şeklinde ritmik hareketlere neden olmaktadır. Bunlara duran dalgalarda denilebilir.
" } ] }