{ "title": "Elazığ Hazar Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/elazıg-hazar-golu.jpg", "date": "21.01.2024 00:39:01", "author": "münire elpit", "article": [ { "article": "Elazığ Hazar Gölü, Hazar gölü Elazığ'a 22 km uzakta bulunan bir tektonik göldür. Elazığ ve Diyarbakır karayolu üzerinde bulunan bu göl Hazar baba ve Mastar dağları arasındadır. Gölün uzunluğu 22 kilometre genişliği ise 5-6 kilometredir. Suyu berrak, tuzsuz ve sodasızdır. Yaz aylarında nüfusu artan bölgeye 1990 yılında yapılan bir araştırma sonucunda burada batık bir kentin olduğu sonucuna ulaşılmış ve bu bölgeye ilgi artmıştır. Bu bölgede yer altı batık şehri olduğu gibi Tavşanlı ve Martı adında iki adet ada da bulunmaktadır.

Hazar gölünde efsaneye göre çok öncelerde Hazar gölünün olduğu yerde hamile bir kadın yaşarmış bu kadın kıtlık döneminde bir köye gider ve bu köyden ekmek kokuları gelmektedir. Dayanamayarak köydeki evlerden ekmek ister ama cimri olan bu köy halkından kimse ekmek vermez. Bunun üzerine hamile kadın beddua eder. Bunun üzerine köy ve köy halkı sulara gömülür kadın ise Hazar baba dağının bulunduğu yerde taş keser. Gerçekten de dağın olduğu yerde hamile bir kadın siluetini andıran bir taş bulunmaktadır. Batık şehir ile ilgili ise hala araştırmalar devam etmektedir.

Hazar gölü doğal sit alanı konumundadır ve koruma altındadır. Çevrede bulunan oteller ve tesisler kirli su atıkları buraya boşalttığı için doğal yaşama zarar vermektedir ve balık ölümlerine yol açmaktadır. Bunun için önlemler alınmış ve aşırı ve kaçak avlanmalar önlenmeye çalışmaktadır. Gölde olan balık çeşitleri aynalı sazan ve karabalıktır. Gölde konaklayan en büyük kuş toplulukları ise batağanlar ve sakarmekelerdir. Dünyanın en büyük gölü olan hazar gölünün en derin yeri kuzeydoğu ucundan bir yerdir ve tam 213 metredir.
" } ] }