{ "title": "Efteni Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Efteni-Golu-21.JPG", "date": "19.01.2024 10:19:30", "author": "Kadriye yılmaz", "article": [ { "article": "

Efteni Gölü: Türkiye'de göl sayısı oldukça fazladır. Bunlardan biri Efteni gölüdür. Efteni gölü; Düzce ilimizde bulunur. Oluşumu tektonik bir tatlı su gölüdür. Gölün çevresinde yaklaşık 76 hektarlık alanda Efteni Gölü yabani hayatı geliştirme sahası kurulmuştur. Düzcenin yaklaşık olarak 10 kilometre güney doğusunda yer alır. Düzce ovasında alçak bölgesinde bulunur. Melen çayı bu göle dökülür. Bunun dışında Aksu, Asar ve Uğur deresi de Efteni gölüne dökülür. Melen çayı üzerine yapılacak olan Melen barajından İstanbul iline içme suyu planı yapılmaktadır. 814 hektara sahip olan alan 1976 yılında 25 hektara düşürülüp daha sonra genişletilerek 158 hektara yayılmıştır. Gölün Hacıyakup köyünün kıyısında gölün sıcaklığı 43 dereceye çıkarak doğal kaplıca alanına dönüşmektedir.

Efteni gölü özellikleri nelerdir?

Gölün çevresinde odunsu ve otsu bitki türüne rastlanılır. Efteni gölüne bataklık gölü de denilebilir. Gölün içinde bulunan ağaçlar yükselerek tıpkı tablo görünümünü vermektedir. Göl hayvan bakımından da zengin olup; 11 balık, 2 amfibi, 9 memeli, 14 omurgasız, 6 sürüngen ve 175 kuş türü yetişmektedir. Yıllar geçtikçe gölün tarım ve hayvancılıkta kullanmak adına hektarlık alanı genişletilmiştir. Gölün çevresinde gözetleme kulesi ve olta balıkçı iskelesi de bulunmaktadır. Göl civarında kuş gözlemcileri ve seyir halinde olan fotoğraf sanatçıları görülebilir.

Efteni Gölü Efsanesi

Bizans döneminde yaşanmıştır. Bizans ordusu savaştan dönerken yolda gölün yanında konaklanacak yer bulmuştur. Ordunun içinde yer alan Prenses Eftelya 'nın vücudunda ve yüzünde yaralar varmış. Eftelya yüzünü bu gölde yıkadıkça yaralarının iyileştiğini görerek yüzünün daha güzel olduğunu görmüş. Bu olay üzerine Bizans kralı, gölün çevresinde bir hamam inşa edilmesini emretmiş. Burada bakıcıları ile hayatını sürdüren eftelya bir gün gölü kayıkla gezen delikanlıya âşık olmuş. Delikanlı Osmanlı topraklarında yaşamaktaymış. Genç ve eftelya bir gün buluşmaya giderken kayığı su almış. Eftelya gölün içinde boğularak yaşamını yitirmiş. İşte gölün ismi buradan gelmektedir.

Efteni gölünün başlıca bitkileri: Efteni gölü çevresi bitki bakımından zengindir. Nilüfer, süse, düğün çiçekleri, kamış, nane, su mercimeği, söğüt, çınar, diş budak, kızılağaç. Hektara yayılan bu yerlerde bu bitkilere rastlamak mümkündür.

Efteni gölü Turistleri: Efteni gölüne ziyaret akımı oldukça fazladır. Gelen kişiler doğa, hayvan türü ve bitki çeşidi sayesinde eşsiz bir ortam görmektedirler. Buralarda konaklamalar genellikle köy evlerinde ya da bambu evlerinde yapılır. TEM otoyolu sayesinde Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerden geliş-dönüş oldukça rahat sağlanır. Bu mekânda güzeldere şelalesine rastlanmaktadır. Giriş 5 Tl üzerinde yapılır.
" } ] }