{ "title": "Durusu Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/durusu-golu.jpg", "date": "19.01.2024 05:25:35", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Durusu gölü, bu göl yer kabuğunun şekillendiği dönemlerde Karadeniz'de bulunan bir koy iken, bugün ise alçak kumsal sebebiyle denizden ayrılmış bir göldür. Gölün içerisinde yüzlerce canlının var olduğu bilinmektedir. Durusu Gölünün bir diğer ismi de Terkos Gölüdür. İstanbul'un Avrupa Yakasında bulunan bir göl olup; İstanbul'un kuzeybatısından merkeze yaklaşık olarak 50 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Gölün lagün kökenli, az tuzlu suya sahip olduğu bilinmektedir. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 5 metredir. Durusu Gölü Deli Yunus deresi, Fındık Deresi, Baş Köy Deresi, Çamlıdere, Çiftlikköy Deresi, Belgrad Deresi gibi çok sayıda akar su ile beslenen bir göl konumundadır.

Durusu gölünün 39 kilometrekare su alanı vardır ve en derin yeri 11 metredir. Bu dere yağışa bağlı olarak 162 metreküp su potansiyeli ile İstanbul ve etrafında bulunan yerleşim merkezlerinin su ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde yirmisini karşılamaktadır.

Ayrıca bu bölgede etrafındaki ormanlar arasında birçok hayvan yaşamaktadır. Bu hayvanlar yaban domuzu, çakal, kokarca, sincap, porsuk gibi hayvan çeşidi burada yaşamını sürdürmektedir. Durusu gölü etrafında nesli tükenmekte olan Sibirya kazı ve büyük orman kartalı gibi kuş türleri de göl çevresinde yaşamaktadır. Muhteşem doğasıyla piknik yapmak için görülebilecek yerler arasındadır. Ayrıca bu göl içerisindeki çeşitli balık türleri ile balıkçılık gibi birçok aktiviteye imkân sağlamaktadır.

Durusu gölünün tarihi

Burada bulunan köyün tarihe yaklaşık olarak 900 yıl öncesine kadar yer aldığı bilinmektedir. Köyün kuzeybatısı istikametinde Göl olup; Kale içi olarak bilinen yarımada üzerinde Cenevizliler tarafından korsan merkezi olarak kurulmuş bir bölge bulunmaktadır. O günün şartlarında denizle gölün irtibat halinde olduğu ve daha sonraki dönemlerde ise doğal sebepler sonucu birbirinden ayrıldığı bilinmektedir. Bu köyde Kale içi olarak bilinen yarımada üzerinde Kale kalıntıları ve kale içerisinde Trikos adında Manastır olduğu bilinmektedir. Bu köyün adının buradan geldiği düşünülmektedir.

Durusu gölünde bulunan tesisler

Yaklaşık olarak 19. Yüzyılda İstanbul'un yaşadığı susuzluk problemine karşı şehrin su problemi çözebilmek için buradan örnekleri alınmıştır. Yapılan araştırmalar ve çizilen krokiler Terkos Gölünü su kaynağı olarak göstererek; bu dönemde su ihtiyacın karşılanması için bu bölgeye tesisler inşa edilmiştir. Böylelikle İstanbul'un beşte bir oranında suyu bu gölden karşılanmaktadır.

Haritada Durusu Gölü." } ] }