{ "title": "Düden Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Duden-Golu-42.jpg", "date": "21.01.2024 09:00:31", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Düden Gölü, Göl, Tuz Gölü'nün kuzeybatısında, Konya ili Kulu ilçe merkezinin 5 km. Doğusunda yer alan sığ bir göldür. Gölün suları hafif tuzludur. Göle başlıca su girişi batıdaki Kulu Deresi vasıtası ile gerçekleşmektedir. Gölden su çıkışı yoktur. Göl çevresinde bulunan küçük pınarlar da sularıyla gölü beslemektedir. Kıyı bitki örtüsü, Kulu Deresi ve küçük pınarların göle döküldüğü yerler dışında çok zayıftır.

Düden Gölü: Gölün güneyi sık sazlıklar tatlı suyun hâkim olduğu bir kısımda bulunmaktadır. Göl koruma alanı, Düden (Kulu) Gölü'nün yanı sıra güneyindeki Küçük Göl isimli tatlı su gölü ve onların çevresindeki sulak alan ve bozkırlardan meydana gelir. Düden Gölü'nde dokuz küçük ada mevcuttur. Bu adaların bazılarında deniz kuşlarının üreme kolonileri bulunmaktadır. Adaların geneli ilkbaharla birlikte otlarla kaplanır. Göl çevresinde sulak çayırlar ve yavşan bozkırlar kapladır.

Fauna: Göl, su kuşları için hem üreme hem göç dönemlerinde büyük önem taşımaktadır. Göl alanı önemli sayıda üreyen yaz ördeği, Macar ördeği, dikkuyruk, pasbaş patka, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı ve gülen sumru barındırır. Üreme dönemleri öncesi ve sonrası, büyük sayılarda kara boyunlu batağan, dikkuyruk, angıt, uzunbacak, kılıçgaga, akça cılıbıt bulunur. Kışın göl çoğunlukla donar, lakin bazen önemli sayıda sakarca görülebilir. Üreyen diğer türler arasında kara boyunlu batağan, bataklık kırlangıcı, kaşıkçı, uzunbacak, ince gagalı martı ve karabaş martı sayılabilir. Ördekler çoğunlukla güneydeki tatlı su bölümünde kuluçkaya yatarken, martı ve sumrular kalabalık koloniler halinde adaları seçer.

Düden Gölü, nesli dünya çapında tehlikede olan dikkuyrukların Türkiye'deki en önemli üreme noktasıdır. Göl, göç dönemlerinde kıyı kuşları için de önemli bir konaklama noktasıdır.

Flora: Göldeki dokuz adanın geneli ilkbahar aylarındaki yağışlarla birlikte otlarla kaplanır. Düden Gölü, kuru tarım yapılan tarlalar ve çıplak bozkırlarla çevrilidir. Kuzey kıyılarında, yer yer büyükbaş hayvan otlatılan ıslak çayırlar bulunmaktadır. Göl çevresindeki bozkırlarda ve ıslak çayırlıklarda hayvanlar otlatılır. Düden Gölü, Ankara'daki kuş gözlemcileri için önemli bir gözlem yeridir. Düden Gölü'nün tanınması için Kulu Belediyesi her yıl festival düzenlemektedir.

Düden Gölü, 1992'da SİT Alanı ilan edilmiştir. Göl için en önemli tehdit, göldeki su seviyesinin düşmesidir. Konya Kapalı Havzası'ndaki yeraltı ve yer üstü kaynaklarının sulama amaçlı aşırı tüketimi son yıllarda Düden Gölü'nü de etkilemeye başlamıştır. 2006'daki yoğun kar yağışına rağmen Düden Gölü, neredeyse tamamen kurumuştur. Su seviyesinin düşmesi neticesi adalar birbirine bağlanmış ve kuşların üremesi durmuştur.

Kulu ilçesinin arıtılmamış atıkları ve çöpleri göle dökülen Kulu Deresi'ne atılmaktadır. Gölün turistik önemini artırmak maksadıyla göle ulaşan yolları geliştirmek, göl çevresinde bir yol açarak ağaçlandırma yapmak ve kuş gözlem kuleleri yapmak istenmektedir. Bu girişimlerin, kıyıya oldukça yakın olan adalarda üreyen sumru ve martı kolonilerini ve tatlı su bölümünde üreyen ördekleri negatif yönde etkileyeceği aşikardır. Düden Gölü çevresindeki tarım alanlarında sağlıklı metotlar kullanılmadığı için rüzgâr erozyonu meydana gelmektedir. Yasa dışı avcılık, alandaki biyolojik çeşitliliği tehdit eden önemli bir problemdir.
" } ] }