{ "title": "Çöl Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Col-Golu-54.jpg", "date": "20.01.2024 04:22:45", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Çöl gölü, Göl Ankara ili sınırları içerisinde olan yetmiş beş km, Ankara'nın güneyinde bulunan bir göldür. Haymana ve bala arasında on beş km büyüklüğünde olan göl suları acı olan bir göldür. Gölün denizden yüksekliği bin kırk beş metredir. Göl dereler ile beslenen ve sığ bir yapıda olan göl yazın kuruma ölçüsü yüksek olan bir göldür. Çalık düzü kapalı havzasının güneyinde olan göl yüz kırk yedi km büyüklüğünde ve burada bulunan çukuru dolduran vaziyette tuzlu ve sığ bir göl olma özelliğine sahiptir. Göl adını bulunduğu yerdeki özelliklerden ötürü ve yazın kurumaya yüz tutmasından ötürü almıştır. Gölün çevresinin az yağış almasından ötürü doğal bitki örtüsü bozkırdır. Genellikle bu yüzdende çevresinde hayvancılık yapılmaktadır. Göl çevresinde yılın değişik zamanlarında üreyerek oluşan ve yaşam alanları meydana getiren kuşlar arasında, çorak toygarı, turna, büyük cılıbıt, küçük kerkenez, sakarca, turna, gülen sumru toy, çamurcun, angıt, flamingo, uzunbacak, dikkuyruk, akça cılıbıt, kılıçgaga, kızkuşu gibi kuş çeşitleri bulunmaktadır.

Çöl gölü, konumu bakımından birçok kuşa yuva olurken gölün civarında bulunan televizyon vericilerinden dolayı birçok kuş yaşamını yitirmektedir. Ayrıca gölün çekilen kısımları tarlaya dönüştürülerek değiştirilmesinde göl ile yaşanan sıkıntıların başında gelir. Gölün çevresinde yer alan Çeltek, Gölbek, Gülbağı, Altınçanak ve Köyşeri bulunmaktadır.

Çöl gölü alan tanımı: Çöl gölü Ankara'nın güneyinde yer alır ve küçük bir havadan meydana gelir. Tuzlu ve sığ bir öz.

Çöl gölü fauna: Çöl gölünün alanı kuşlar Çin çok önemli bir yere sahiptir. Üreme dönemlerinde büyük cılıbıt bu gölün alanları içerisinde üreyerek türlerini devam ettirir. Ayrıca angıt, sakaca ve çamurcun kuşları bu gölün etrafında kışlamaktadır. Ayrıca sarı lekeli zıpzıp kuşları da bu gölün etrafında üreyen kuş türlerinin arasında yer alır. Fakat bu kuş türünün nesli tehlike altında ve yok olma riski taşır. Kuş kelebek türlerindendir.

Çöl gölü flora: Gölün alanın içerisinde güney ve kuzey uçlarında tuzcul alanlar bulunmaktadır. Geniş hasır otlu yatakları ve ıslak çayırlar gölün alanları içerisinde dikkat çeken diğer özelliklerindendir. Alanın kuzeyinde son derece iyi korunan ova bozkırları dahada kuzeyinde ise tepeler vardır ve kuru tarım alanlarından oluşur. Batısında ise stepler seyrek bir şekilde otsu bitki örtüsüne sahip meralar ile kaplıdır. Bu alanlarda tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bozkır ova olan kesimlerinde büyük baş hayvancılık yapılırken, tepe bölümlerinde ise koyun otlatılır. Bölgede bulunan köylerde nüfusun azalmasından dolayı hayvancılı gitgide azalmıştır. Kuru olan yüksek kesimlerde arpa, mercimek, buğday ve nohut yetiştirilmektedir. Çöl gölünün etrafında bulunan alanın herhangi bir koruma statüsü yoktur. Çöl gölü alanında su düzeyinin düşmesi ile doğal olan alan küçülür. Yerini tarıma bırakarak yeniden alan genişlemesi meydana getiremez. Alanın kuzeyinde yer alan TRT verisi bu bölgede üremeye çalışan kuşların yaşamlarına neden olması bile vericinin kaldırılması için yeterli bir gerekçe olarak görülmemiştir. Ayrıca Çöl gölü alanında yasa dışı avlanma aktif şekilde olduğundan buradaki kuşları birçoğunun nesli tükenme seviyelerine gelmeye başlamıştır.
" } ] }