{ "title": "Çad Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Cad-Golu-72.jpg", "date": "20.01.2024 12:11:50", "author": "Hüseyin erkut", "article": [ { "article": "Çad Gölü, Afrika'da bulunan, derin bir tarihi geçmişe sahip olan, sığ ve uzun yıllar boyunca kapladığı alanda büyük değişiklikler gözlenen bir göldür. Birleşmiş Milletler Çevre Programı Veri tabanından elde edilen bilgilere göre 1963-1998 yılları arasında %95 oranında küçüldü fakat 2007 yılında çekilen uydu görüntülerine göre göl önemli gelişmeler gösteriyor.

Çad Gölü Özellikleri Nelerdir?

Çad Gölü ekonomik anlamda önemlidir. Çünkü Sahra Çölü'nde, çevresini kaplayan Çad, Kamerun, Nijer ve Nijerya'da yaşayan 68 milyon insanın su ihtiyacını karşılıyor. Çad Havzası'nın en büyük gölüdür. Göl aslında Çad'ın en batısında, Nijerya'nın kuzeydoğusundadır. Çari Irmağı, Nijer ve Nijerya'dan gelen Yobe Irmağı'nın taşıdığı az miktarda su ile gölün %90'lık su kaynağını oluşturur. Yüksek buharlaşmaya rağmen gölün suyu tatlıdır. Göl alanının yarısı kadarını içerisindeki adacıklar, sazlıklar, çamur ve bataklıklar oluşturur.

Göl, çok sığ olmasından dolayı en derin noktası sadece 10.5 metredir- bölge sudaki miktarındaki küçük su değişikliklerine karşı hassastır. Mevsimsel olarak kapladığı alan büyür-küçülür. Gölün gözle görülür bir çıkışı yoktur fakat suyu Soro ve Bodele çöküntülerine sızmaktadır. İklimi yılın genelinde kuraktır. Temmuz-Eylül arasında orta dereceli yağmurlar yağar.

Rakımı

1960'tan beri küçülen gölün rakımı 286 metredir. 26.000 kilometrekare yüzölçümü ile Afrika'nın dördüncü en büyük gölüdür. Son 40 yılda çevresinde yaşayan insan nüfusunun artması ve suya olan ihtiyacından dolayı küçülme hızında artış yaşanıyor.

Çevresini saran bataklıklardan dolayı mevsimden mevsime yüzölçümü değişiyor. Kayıtlara göre 1983'te gölün yüzölçümü 25.000 kilometrekare, en derin yeri 11 metre ve su miktarı da 72 kilometreküptür.

Bilimsel Veriler

2000 yılında gölün yüzölçümü 1.500 kilometrekarenin altına düştü. 2001 yılında Coğrafi Araştırmalar Gazetesi'nde yayınlanan bir çalışmaya göre, gölün çevresindeki aşırı otlatmadan dolayı yeşil alanlar azalıyor ve çölleşme tehlikesi baş gösteriyordu. BM Çevre Programı ile Çad Gölü Havzası Komisyonu, göldeki küçülmenin en az yarısının iklimsel faktörlerden kaynaklandığı konusunda hemfikirdirler.

BMÇP küçülmenin geriye kalan sebepleri olarak da insanî su kullanımı, yetersiz baraj yapımı ve yanlış sulama metotlarını göstermektedir. 2014 yılı aralık ayı sonlarında Çad Gölü 'nün ebadı ve derinliği, teknelerin suyun içinde hareket etmelerine olanak sağlıyordu. Avrupa Uzay Ajansının paylaştığı yeni bir bilgiye göre de gölün yüzölçümünde 1985 ile 2011 yılları arasında bir artış gözlemlenmiş.

72 kilometreküplük suyu ile Çad Gölü Afrika'daki benzer yüzölçümüne sahip olan Tanganyika (18.900km3) ve Viktoriya (2.750 km3) göllerine pek benzemiyor.
" } ] }