{ "title": "Bursa Uluabat Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/bursa-uluabat-golu.jpg", "date": "20.01.2024 13:55:30", "author": "Zeynep Güneş", "article": [ { "article": "
Bursa Uluabat Gölü, Bursa uluabat gölü adından da anlaşılacağı gibi bursa ilindedir. Rakımı yaklaşık olarak 7 metredir. Bursa uluabat gölü diğer göllerden daha zengin bir göldür. Gölde yaşayan balıklar, su canlıları, bitkiler bakımından en zengin göller arasında yer alır. Bursa uluabat gölü girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Bursa uluabat gölünün suyu tatlıdır ve oldukça büyük olan bir göldür. Göl üzerinde 11 ada bulunmaktadır. Bu göl üzerinde en büyük olan ada halil Bey köyüdür. Bursa uluabat gölünün derinliği yaklaşık olarak 2,5 metredir. Gölün en derin yeri en büyük adası olan halil Bey adasındaki çukurdur. Bu çukur yaklaşık 10 metredir. Bursa uluabat gölünün genişliği yaklaşık 12 metredir. Bursa uluabat gölünde Marmara iklimi hakimdir.

Genelde her mevsimde yağış alan bir göldür. Göl üzerinde bulunan balıklar ve kuşların avlanma yasak olmasına rağmen gölde fazlaca avlanma olmasını göldeki canlıların yok olmasına neden olmuştur. Gölden sulama amaçlı çiftçilerin su çekmesi de gölün suyunun azalmasına neden olmuştur. Göl çevresinde kurulan tesisler gölün yok olmasına neden olmuştur. Bu tesislerden göle dökülen kimyasal maddeler göldeki canlıların ölmesine neden olmuştur.

Göl içerisinde beslediği bitkiler ve hayvanlar açısından en zengin göldür. Bursa uluabat gölü sığ bir göldür. Bursa uluabat gölü içinde barındırdığı hayvanlar ve bitkiler yüzünden en zengin göl olduğu için, göl üzerinde gölü ve göldeki canlıları koruma amaçlı çalışmalar başlatılmıştır. Bursa uluabat gölünün kıyısına göl yazı köyü kurulmuştur ve bu göl turistik açıdan ziyaretçilerin çok geldiği yerdir. Bursa uluabat gölünün ve gölün kıyısında bulunan göl yazı köyünün tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Bursa Ulubat Gölü.
" } ] }