{ "title": "Bursa İznik Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Bursa-Iznik-Golu-61.jpg", "date": "20.01.2024 10:46:40", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Bursa İznik Gölü, tatil ya da dinlenme amaçlı ya da iş seyahati nedeni ile yolunuz Bursa'ya düşerse mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir, Bursa İznik Gölü. Türkiye'nin 5. Büyük gölü, Marmara Bölgesini ise en büyük gölü olma özelliğini de taşıyan Bursa İznik Gölü harika göl manzarası, piknik alanları, çay bahçeleri, restoranları ile giden konuklarını mükemmel bir şekilde ağırlıyor. Bursa İznik Gölü 297 kilometrelik bir yüz ölçümüne sahip olup adını da kıyısında konumlanan İznik ilçesinden almaktadır. Oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Ortalama derinliği 30 metre olan İznik gölünün kıyılardan uzaklaştıkça derinliği hızla artmakta ve 65 metreyi bulmaktadır. Bursa İznik Gölünün suyu tatlıdır, sularını Gemlik körfezi ve Karsak deresine boşaltmaktadır. Gölü besleyen en önemli ırmak Karasu deresi ve Derbent deresi, Nadir suyu, Ana dere, Küçük köy deresi ve Çınarlık deresidir. Doğa ile baş başa kalmak, bu doğal güzelliğin tadını çıkarmak, dilenmek, şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşmak için mükemmel bir doğa harikası.

Bursa İznik Gölü nasıl oluşmuştur ve özellikleri nelerdir?

Müthiş bir doğa harikası olan Bursa İznik Gölü yerkabuğunun çökmesi sonucu ortaya çıkan çukurlardan birinin dolması sonucu oluşmuştur. Suları tatlı olan Bursa İznik Gölü ve çevresi doğal güzelliğiyle, tarihsel zenginlikleri ile etrafında bulunan bağları, bahçeleri, zeytinlikleri ile oldukça dikkat çeken ve Türkiye'nin hemen her yerinden binlerce insanı ağırlayan bölgelerimiz arasındadır. Türkiye'nin en geniş ve en güzel piknik alanları gölün etrafında bulunmaktadır. Gölün doğu kıyısında geçmişte önemli bir çinicilik merkezi olan İznik kenti yer almaktadır. Gölün güney kıyısında yaklaşık 60 metre derinliğinde ve 13 km boyunca uzanan bir çukur bulunmaktadır. 1950 yılına kadar bataklık olan gölün çevresi yapılan çalışmalarla düzenlenmiş ve sit alanı olarak ilan edilmiştir. Bursa İznik Gölünde ister günübirlik, isterseniz de çadır turizmi ile konaklama şansına sahipsiniz. Ayrıca İznik gölünde alabalık, sazan, yayın, gümüş balığı, ıstakoz ve kerevit avcılığı da yapılmaktadır, bu sayede balık tutma şansına da sahipsiniz. Ayrıca kış aylarında oldukça fazla su kuşunu da barındıran gölde karabatak avı da yapılmaktadır.

Bursa İznik Gölü bütünüyle tarım alanları ve zeytinliklerle çevrilidir, ekilen tarım alanları için su gölden alınmaktadır. Böyle bir göl kıyısında manzaraya karşı, tertemiz, mis gibi bir havada kahvaltı yapmak ne kadar güzel olurdu değil mi? Tüm sorunlardan uzaklaşmak, kafanızı toparlamak, sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirmek ve onları mutlu etmek, huzur bulmak için bu doğal güzelliği keşfetmenin tam zamanı.
" } ] }