{ "title": "Bolu Gölcük Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/bolu-golcuk-golu.jpg", "date": "20.01.2024 11:58:46", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bolu Gölcük Gölü, Bolu ilinin merkez ilçesine bağlı olan köyler arasında, bir yerleşim yeri olarak bulunmaktadır. Bolu'ya uzaklığı yaklaşık olarak 13 kilometredir. Bu köyün Güneyinde ormanlar arasında suni olarak yapılmış, küçük ve şirin bir set gölüdür. Bolu Gölcük Gölü yapay bir öl olup; yükseltisi dört buçuk hektardır ve çevresi 1300 metredir. Burada bulunan dağların yükseltisi 1210 metredir. Bolu Gölcük Gölü etrafı Köknar ağaçları, Sarıçam ağaçları ile kapalı gölün etrafında muhteşem bir görüntü sergilenir. Doğanın olağanüstü güzelliği ile kaplı olan gölün hemen kenarında bulunan Misafirhaneleri ve Şirinevler bulunmaktadır. Gölcük yapay Gölü'nün etrafında kır gazinoları ve restoranları vardır. Etrafında ise dinlenmek için milli parklar ve koruma altına alınan yerler vardır. Bolu Gölcük Gölü çok şirin küçük bir göl çevresi olup bu bölgeyi arabayla girilmemektedir. Bugün etrafında belirli zamanlarda sportif olta balıkçılığı yapılmaktadır. Burada biri bulunan halk yılın her mevsiminde günübirlik gezmek, eğlenmek, dinlenmek, piknik yapmak amacıyla bu bölgeyi ziyaret edebilirler. Bolu Gölcük Gölü çevresinde bulunan yerlerde konaklama imkânı mevcut değildir. Ancak bu bölgenin Bolu merkezinde ve Karacasu'daki konaklama tesislerine yakınlığı ile gidip gelinmesi mümkündür. Bu bölgede her mevsim ayrı güzelliğe bürünen Aladağlar eteğinde bulunan Gölcük Gölü, çam ormanları ortasında parıldayan Gölü ile sonsuz güzellik sergiler. Bu bölgeye hafta sonları kaçamak yapmak amacıyla, kolaylıkla gidilebilecek yerler arasında olan ziyaret edilmelidir. Burada tertemiz havada yürüyüş yapıp, görsel güzelliği ile göz doldurabilmek için gidilecek yerler arasındadır. Yaz aylarında yürüyüş yaparak, kışın zamanında ise kar altında muhteşem manzarası ile Gölcük'te günübirlik gidilebilir. Burada bulunan şifalı suya sahip Termal Kaplıcaları ve dinlenme tesisleri ile gelen ziyaretçilerini bekliyor.

Bolu Gölcük Gölü ne ulaşım

Bolu Gölcük Gölü ne özel araç ile gitmek için, İstanbul yönünden Bolu Dağı eteklerine kadar bulunan otoban ile gidilebilir. Çift yön olarak trafiğe açılan Bolu dağına geldikten sonra, Bolu şehir merkezinden 13 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Gölcük- Kıbrıscık- seben yoluna sapılarak; yola devam edilir. Orman yolunda bulunan Milli Parka yaklaşanların kış aylarında hava şartlarından dolayı araçlarına zincir takarak; yola devam etmeleri tavsiye edilir. Bolu merkezden, Bolu Gölcük Gölü ne gitmek isteyenler, minibüs ile gidebilirler. Ancak köy yoluna yakın iki kilometre kala yaya olarak yola devam etmelidirler.

Bolu Gölcük Gölü etrafındaki tesisler

Bolu Gölcük Gölü etrafında bu yol üzerinde Karacasu mevkinde Bolu'ya ait termal oteller bulunmaktadır. Burada bulunan kaplıcalar Bolu'ya 5 kilometre uzaklıktaki Gölcük'e daha yakındır. Bu bölgeye gelenler tedavi amaçlı gelip burada güzel vakitler geçirirler. Müzik eşliğinde bölgesel yemekler yiyerek; birçok spor etkinliklerine katılabilirler. Konaklama için çok güzel seçenekler bulunmaktadır. Uygun fiyatlara hafta sonu geçirebilmek için mükemmel fırsatlardan biridir. Burada bulunan göl kenarında piknik yapıp, hafta sonu yürüyüşleri ile bol oksijenli havası bulunan yerde muhteşem saatler geçirebilirsiniz. Ayrıca Gölcük kır gazinosunda bulunan mekânda piknik yaparak; yemek yemek mümkündür. Burada bulunan odun ateşiyle pişirilen alabalık ile kiremitte yapılan Gölcük kebabı gibi yemekler ile o yörenin özelliklerini ve damak tadını tanıyabilirsiniz.

Bolu Gölcük Gölü etrafında bulunan yöre halkının en güzel lezzetlerinden olan mantarıyla tereyağı terbiye edilmiş, etle yapılan kebaba bazı baharatlarda ilave edilerek yapılan; mantar mantısı diye adlandırılan, yöresel yemeği tatmanızda fayda vardır. Ayrıca mantar, pastırma, kaşar ile hazırlanmış Göl böreği mükemmel bir lezzettir. Bu bölgede bulunan özel yemekler arasında Keşli cevizli erişte makarnası ve üzerine kurutulmuş yoğurt rendelenerek; ceviz ve tereyağı ile servis edilen, yöresel lezzeti de tatmadan ayrılmayın. Bolu Gölcük Gölü etrafında yöresel anlamda ürünlerde bulunmaktadır. Bu ürünlerden yararlanmanız mümkündür. Ayrıca Bolu'ya giderken otoyoldan köy yoluna gelindiği zaman, yol boyunca satılan ağaç ürünlerini görebilirsiniz.

Bolu Gölcük Gölü'nün kaplıca tarihi

Gölcüğe beş kilometre uzaklıkta olan kaplıcalar, milattan sonra birinci asırda Roma İmparatorluğu tarafından inşa ettirilerek; şifa kaynağı olmuştur. Anadolu'da olan büyük depremler sonrasında bu kaplıca yıkılmış ve Bizanslar dönemine kadar işlevini kaybetmiştir. Selçuklular Döneminde bu kaplıca yeniden inşa edilmiştir. Anadolu Selçuklu hükümdarı İkinci Murat döneminde bir havuz yapılmıştır. Osmanlılar döneminde ise bunu Sancakbeyi Ahmet Paşa tarafından son şekli sağlanmıştır. Son zamanlarda yapılan restorasyon çalışmaları ile yeni niteliğinde kavuşmuştur. Bu kaplıca karaciğer safra yolları hastalıklarına, metabolik hastalıklara, Mide Bağırsak hastalıklarına, ürünler sistem hastalıklarına şifa kaynağıdır. Ayrıca nefes darlığı, hipertansiyon düzenleyici etkisiyle bu bölgeye gelenlere yardımcı olmaktadır.

Haritada Bolu Gölcük Gölü.

" } ] }