{ "title": "Balkaş Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Balkas-Golu-22.jpg", "date": "19.01.2024 17:55:29", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Balkaş Gölü, tabi ki ülkemizde değil de Orta Asya'da bulunan göllerden biridir. İsmine bakılarak düşünüldüğünde ülkemizdeki bir gölmüş gibi görülse bile aslında bu göl ülkemizde bulunmaz. Orta Asya'da çok fazla sayıda göl bulunmaktadır. Bu göllerin en büyüğü Aral gölüdür. Aral gölü sonrasında gelen Balkaş Gölü, aslında Orta Asya'da bulunan göllerin en büyük ikinci gölüdür. Konum olarak ise 45 derece 4' Kuzeyde yer alırken 76 derece 2' Doğu koordinatlarında yer almaktadır.

Balkaş Gölü başta İli Irmağı ve Karatal Nehri olmak üzere çok önemli kaynaklara sahiptir. Bu kaynaklar nedeniyle yılın belli mevsimlerin çok uzun zamanlarında seviyede çok ciddi farkları oluşmadan duran bir göldür. Bu kaynakların yanı sıra Lepsi Irmağı ve Aksu Irmağı gibi ırmaklarda bu göle kaynak olarak gösterilebilmektedir. Bu ırmaklar da yaz kış demeden sürekli olarak gölün beslenmesinde etkili olur. Son olarak bir diğer kaynak ise tabi ki doğal kaynaktır. Doğal olarak meydana gelen kar, yağmur ve diğer durumlar direk olarak Balkaş Gölünün kaynağı olarak düşünülebilir. Balkaş gölünün toplam olarak su havzası yapılan araştırmalar sonrasında 413,300 km2 kadar olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Gölün havzası bu şekilde açıklandığı gibi uzunluğu da maksimum olarak 605 km kadar olduğu belirlenmiştir. Aslında Balkaş Gölü, bu boyutuyla birçok denizden bile daha büyük bir yapıdadır. Bu gölün toplan olarak kıyılarının uzunluğu da 2.385 km kadar olduğu hesaplanmıştır. Bu bilgiler yıllar içerisinde güncellenmektedir. Çok büyük farklar olmasa bile bu gölün büyüklüğü hesaplanmaktadır.

Balkaş Gölü Tarihi

Çok uzun yıllar boyunca Çin medeniyetinin hakimiyeti altında yer almaktaydı. Tarihi olarak Çin'in güneydoğusunda bulunan uç sınır bölgelerinde yer almaktaydı. Bu konum 1864 yılında Çinli insanların Haksız Antlaşma olarak isimlendirmiş oldukları antlaşma nedeniyle Çin'den Rusya hakimiyetine geçmiştir. Bu şekilde Sovyetler birliği kontrolü altında kalan Balkaş gölü, günümüzde resmi olarak Kazakistan sınırlarına bırakıldı. Bu nedenle Kazakistan ve Çin arasındaki ülkesel olarak zayıf ilişkiler yaşanmaktadır. Özellikle Kazakistan Hükümeti tarafından yapılan elektrik üretim faaliyetleri direk olarak gölün zarar görmesine neden olmaktadır.

Günümüzde Balkaş gölünün sınırları oldukça küçülmüştür. Günümüzde 16,996 km'lik alanı kaplayan Balkaş gölü, Aral gölünde olduğu gibi yeterli beslenme kaynağına sahip olmamasından ve beslenme kaynaklarının azalmasından dolayı küçülmektedir. Gölün batı kısmı tatlı su ve doğu kısmı tuzlu su olduğu için birçok insanın dikkatini çekse bile ciddi olarak ziyaret konusu olmamaktadır. Bu göl bahar aylarında hem yağan ilkbahar yağmurları hem de eriyen karlar nedeniyle çok ciddi bir derecede beslenerek seviye arttırır. Bu durumda çevrede bulunan tarım insanları meyve ve sebzelerini sulamak amacıyla gölü kullanırlar. Bunun yanında Balkaş Gölü, sanayiler tarafından da kullanılmaktadır. Hatta bu göl birçok kişi tarafından balık avı ile kullanılabilmektedir. Göl içerisinde bulunan balıkların çok olması nedeniyle ticari açıdan ve insanların keyfi olarak ziyareti ile şenlenmektedir.
" } ] }