{ "title": "Akyatan Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/akyatan-golu.jpg", "date": "20.01.2024 04:04:15", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Akyatan Gölü, Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan ülkemizin en büyük lagün (Denizkulağı) gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Lagün alanı 14,000 ha (Harita üzerinde ölçülen alan), en derin yeri 4 metre, uzunluğu 17 km, genişliği 4 km'dir. Deniz ile arasında kum tepecikleri vardır, bunların yüksekliği yer yer 20 metreyi bulmaktadır. Denizle bağlantısını oluşturan kanalın uzunluğu 2 km'dir. Fazla suları ise Akdeniz'e boşalır. Göl seviyesi denize yakınlığa ve mevsime göre değişse de göl suları tuzludur. Gölde dalyan balıkçılığı, kuş gözlemi, balık tutma ve avlanma gibi faaliyetler yapılmaktadır.

Göçmen kuşlar için Lagün çevresi oldukça önemlidir. Yurdumuzun İç bölgelerinin kışın donması ve Balkanlar ile Kafkasya'dan güneye inen kuşların göç yollarının üzerinde yer alması yüzlerce kuş çeşidinin burada kışlamasına (Kış aylarını geçirmesi) sebep olmaktadır.

Akyatan Gölü Etrafındaki Kuşlar
Lagünü kıyıdan ayıran şeritte yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia myda) ve adi deniz kaplumbağasının (Testudinata - Caretta caretta) yumurtlama ve yuva alanıdır. Aynı zamanda bu alan Ramsar alanıdır (Ramsar sözleşmesi, koruma altına alınmış yerleri ifade eder Ramsar İran'da bir şehrin adıdır, sözleşme burada imza altına alındığı için bu adla anılır).

Alanda başta çakal olmak üzere tilki, tavşan, yaban kedisi ve kirpi görülmektedir. Sulak alanlarda ise kuyruksüren yaşamaktadır. Denizle bağlantısı olan gölde Kefal, levrek yılan balığı, yayın, bıyıklı balık, sıraz, gökkuşağı, mavi yengeç, sazan ve aynalı sazan yaşamaktadır.

Gölün ağaçlık alanıyla beraber büyüklüğü 11,244 hektardır, bu alan Orman Bakanlığı tarafından, Yaban hayatı koruma sahası olarak ilan edilmiştir (Yıl 1987).

Alan bitki türleri açısından da zengindir. Kumulların üzerinde zakkum ve kirpi dikeni iç kısımlarda canavar otu, farekulağı ve fiğ görülmektedir. Çalı türlerinde ise mersin, böğürtlen ile smilax (Saparma) hakimdir.

Kumul tepelerin sabitlenmesi amacıyla Ağaçlandırma çalışması yapılmıştır (Yıl 1955). 3687 hektar alan Kıbrıs akasyası, okaliptüs, yalancı akasya, fıstıkçamı, kızılçam ve selvi dikilmiştir.

Haritada Akyatan Gölü" } ] }