{ "title": "Akşehir Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Aksehir-Golu-53.jpg", "date": "19.01.2024 20:27:28", "author": "Hüseyin erkut", "article": [ { "article": "Akşehir Gölü, Konya ile Afyon arasında, Konya'nın Akşehir ilçesi sınırları içerisinde yer alan, dağların arasındaki çöküntüye yağmur ve kar sularının birikmesiyle oluşmuş bir göldür. Gölün suyunun dışarıya akmasını sağlayabilecek bir gideri yoktur. Rakımı 2610 metreye kadar çıkan ve yaklaşık 100 km uzunluğundaki Sultan Dağları'ndan inen mevsimlik kar ve yağmur suları ile beslenir. Peki, bu kadar su ile beslenip, gideri de yoksa, biriken sular nereye gidiyor?

Bölgede yazların sıcak ve kurak olması sebebiyle, yazın buharlaşan suyun miktarı oldukça fazladır. Yine kuraklıktan dolayı bölgede birçok su kuyusu kazılmıştır. Bu kuyulardan çekilen içme ve sulama suları ile buharlaşma, gölün gideri olur. Gölün denizle bağlantısı olmamasına rağmen, suyu kısmen tuzludur. Sebebi ise yağmur ve kar sularının yamaçlardan aşağıya akarken kendisiyle getirdiği alüvyonların içerisine karışan kaya tuzu ve minerallerdir. Su buharlaşırken tuz ve mineralleri geride bıraktığı için zamanla suyu tuzlanmaya yüz tutmuştur. Ancak tuzluluk oranı gölün heryerinde aynı değildir. Orta kesimlerde ve kuzeydoğu yönünde, Üçkuyu köyünün olduğu tarafta, gölün sığ olmasından dolayı tutzluluk oranı gözle görülür şekilde fazladır.

Göldeki su miktarı ve gölün büyüklüğü mevsimden mevsime çok farklılıklar gösterir. Gölün kapladığı alan 2000 yılına kadar yaklaşık 350 kilometrekare idi. Yavaş yavaş yok olmaya yüz tutan göl, 2008 yılında adeta kurumuş ve bir çölü andırmaya başlamıştır. DSİ'nin inşa ettiği regülatör ve su kanalları, göle bağlanan Taşköprü çayını kapatmış, bu da gölün Eber Gölü ile olan bağlantısını kesmiştir. Kontrolsüz ve bilinçsiz yapılan sondajların da etkisiyle göl kurumuştu. Ancak yapılan farkındalık faaliyetleri ve diğer çalışmalar sonucunda bir yıl sonra 2009'da gölün 30 kilometreye kadar çıktığı tespit edilmişti. 2016 Mayıs ayında yapılan ölçümlerde gölün 80 kilometrekareye ulaştığı anlaşılmıştır.

Akşehir Gölü 'ndeki suyun derinliği yer yer 1,5-2 metre civarlarına ulaşırken, bu derinlik yazın azalmakta, kış ve bahar aylarında ise aşılmaktadır. Kuzeydoğu yönüne doğru sığlaştığı için, su miktarı arttığında göl bu yöne doğru büyüyüp küçülmektedir.

2015 ve 2016 yıllarında bölgede kaydedilen yağış miktarı, uzun yılların ortalamasının üzerinde olduğu için su miktarı artmaktadır. Yerel yönetimin uygulmaya koyduğu koruma tedbirleri içeren projeler hayata geçirildiğinde Akşehir Gölü 'nün tekrar eski haline getirilmesi hedeflenmektedir.
" } ] }