{ "title": "Acıgöl", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/Acigol-75.jpg", "date": "21.01.2024 11:44:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Acıgöl, bu tektonik göl Afyon ilimizle Denizli il sınırları içinde kalır. Acıgöl alanı B sınıfı sulak alan olarak kabul edilmiş ve korumaya alınmıştır. Yaklaşık 41,5 km2'lik yüzölçümüyle bölgedeki en büyük göldür. Gölün uzunluğu 27 km kadardır. Gölün en dar alanı ise 9 km kadardır. Gölün konumu Afyon'da Dazkırı ilçesiyle, Denizli'de Çardak ilçesi arasındadır. Denizden yüksekliği 842 metre, derinliği de 1,5-2 metre kadardır. Acıgöl çevresi yüksekliği 1500-2000 metreyi bulan volkanik kayalarla, kireç taşlarıyla çevrilidir. Yaz döneminde gölün suyu azalır, bazı yerlerde kuruma meydana gelir. Bu süreçte gölün üzeri beyaz görünümde olur. Acıgöl çevredeki dağlardan çıkan derelerden ve Gemiş su kaynağından beslenir. Göldeki fazla sular ise Simav çayına boşalır.

Acıgöl doğal sodyum kaynağıdır

Acıgöl ülkemizde tek, dünyada ikinci sıradaki büyük, doğal ve temiz sodyum içeriğinde sahip olan kapalı havzadır. Sodyum sülfatın ülkemizin ihtiyacının %98 kadarı doğal kaynaklardan sağlanır. Bu miktarın %90 kadarı ise Acıgöl'den elde edilir. Göl yatağında bulunan jips ve tuz katmanlarıyla, tuzlu sudaki mikroorganizmalar, buradaki sülfür bakterileri tarafından ayrıştırılarak mirabilit cevheri biçiminde sodyum sülfat oluşur. Acıgöl'den çıkarılan potasyum, tuz, sodyum, sülfat gibi maddeler bölgede bulunan işletmelere tarafından değerlendirilir. Yani sodyum sülfat deterjan, cam, kâğıt, tekstil gibi sanayi dallarında kullanılır.

Acıgöl kuş türlerinin yaşadığı bir havzadır

Göl çevresinde yaklaşık 20 familyadan 176 kuş türü yaşam sürmektedir. Bu bölgede dünyada nadir bulunan Dişli Sazancığı ise sadece burada bulunur. Özellikle flamingo, kılıçgaga gibi kuş türlerinin üreme ve konaklama yeridir. Fakat göl çevresindeki bu canlı çeşitliliği, canlıların sayısı çevredeki evsel ve sanayi atıkları nedeniyle risk altındadır. Acıgöl içinde bulunan sodyum ve magnezyum sülfatları, klorürleri nedeniyle balık yaşamamaktadır.

Ülkemizde acıgöl diye anılan bunun dışında iki göl daha bulunmaktadır. Bunlardan ilki Konya'da Ereğli ve Karapınar arasında, Karapınar doğusundaki çapı 700 metre olan tuzlu, acı ve oldukça kalın göldür. Diğeri ise Nevşehir'in yaklaşık 40 km güneybatısında olan küçük krater gölüdür.

" } ] }