{ "title": "Abant Gölü", "image": "https://www.goller.gen.tr/images/abant-golu.jpg", "date": "20.01.2024 03:04:17", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Abant Gölü Oluşumu, yeraltında meydana gelen tektonik çöküntüler ile bunların sonucunda büyük taş bloklarının bulunduğu geniş vadinin doldurulması ile meydana gelmiştir. Abant Gölü'nün deniz seviyesinden yüksekliği 1328 metredir. Abant Gölü'nün genişliği 1.25 km kare olup; derinliği ise yaklaşık olarak 20 metre derinliğe sahiptir. Abant Gölü tektonik kökenli bir göl olup; fay hattında bulunmaktadır. Dağlardan gelen kar suları ve birkaç küçük dere ile beslenmektedir. Abant Gölü'nü dışarıdan Taşan deresi ve Dirgene çayı beslemektedir. Abant gölü çevresinde bulunan dağların zirveleri tabiat parkları oluşturmaktadır. En yüksek noktası 1790 metre olduğu bilinmektedir. Erenler Tepesi en küçük noktası iken 1320 metredir. Abant Gölü kış aylarında soğuk havası olması sebebi ile kıyıdan başlayarak ortalarına kadar donmaktadır.

Bolu'nun 34 kilometre güneybatısında bulunan Abant Gölü, yaklaşık olarak 1350 metre yükseklikte bulunan dağlar, 125 hektar arazi sahip olan heyelan set Gölü dür. Suları tatlı olup; en derin yeri 20 metreye ulaşır.

Abant gölünün temel özellikleri nelerdir?

Abant Gölü Batı Karadeniz bölümü dağlarının ikinci sırasında oluşturan; Kerim meali ve Abant dağları üzerinde yer alan bir göldür. Deresinin vadisinde oluşan bir heyelan sonucu meydana gelmiştir. Göl çevresinde yüksek tepeler görülür. Abant Gölünden çıkan fazla sular Abant Gölü ve Bolu çayına dökülür. Birkaç kaynak suyu akarsu ve özellikle yağmur suları ile beslenmektedir. Ayrıca Abant Gölü çevresindeki büyük alanda Tabiat Parkı olarak işletilmektedir. Abant Gölü'nün derinlikleri görülecek kadar durur ve şeffaftır.

Abant gölünde doğal yaşam

Abant Gölü'nün çevresinde doğal yaşam sürmektedir. Çevresinde hayvanlar; yaban domuzu, karaca, tilki, ayı, tavşan, yaban ördeği, yaban güvercini, keklik gibi hayvanlar yaşarken; gölden çıkan Abant alabalığı, endemik balık, salmo trutta gibi balıklar göl'de yaşamaktadır Abant Gölü'nün çevresi yayla olarak kullanılırken; açık alanlarda ormanlar yer alır. Ormanlarda meşe, kayın çamı, köknar, kestane gibi yabani ağaçlar görülürken; ayrıca meyve ağaçları bakımından da bir bitki örtüsü mevcuttur. Abant Gölü'nün kıyılarında beyaz ve sarı nilüferler kaplarken; muhteşem bir görüntü sergilenmektedir.

Abant gölünün çevresindeki alanın kullanımı

Abant Gölü'nün etrafında Ankara, İstanbul Karayolu yakın olması sebebiyle, bu bölge yoğun olarak kullanılmaktadır. Abant Gölü'nün etrafında restoranlar, oteller mevcuttur. Çevresinde dinlenme tesisleri, spor, avcılık, piknik yapmaya oldukça uygun bir alandır. Abant Gölü'nün etrafında kamp alanları görülmektedir. Abant Gölü'nü çevreleyen asfalt yol, gezinti ve yürüyüş yapmak için kullanılır. Abant Gölünün etrafında yaklaşık olarak 4 adet piknik alanı yer alır. Burada Samat Yaylası yakınlarında yaklaşık olarak günlük 300 civarında kamp alanı kurulur. Abant Gölü'nün çevresinde kuşburnu, çilek, mantar ve dağ çilekleri gibi bitkiler bulunurken; buradaki meyveler gelenler tarafından toplanmış olur. Ayrıca göl çevresinde alabalık ve geyik üretim tesisleri yer alır. Burada yetiştirilen yavru geyikler belli bir süre sonra bakıldıktan sonra, doğaya bırakılırlar. Ayrıca yetiştirilen alabalıkların yavruları göle bırakılır. Abant Gölü Bolu girişi kontrollü ve sürekli olarak yapılır. Ayrıca bu alanda geniş otoparklar bulunmuş olup, ziyaretçi tanıtım merkezi de yapılmaktadır. Bu bölgeden giriş ücretli olup; oldukça yoğundur. Mudurnu Taşkesti girişlerinde ise kontrol noktası yapılma aşamasındadır. Bu bölgeden de Abanta giriş bulunmaktadır.

Abant gölüne ulaşım

Abant Gölü'ne Ankara- İstanbul arasındaki D-100 karayolunun 203 kilometresinden ayrılan; Ömerli köyü sapağından yaklaşık olarak 22 kilometrelik yolla gidilerek, ulaşılabilir. Taşkesti Beldesi içinden ayrılan yolla gitmek de mümkündür. Ayrıca bu yol yeni yapılmış, yani yeni asfaltlanmış olup; Güneybatı yönünden Abant Gölü'ne ulaşım sağlanmaktadır. Mudurnu Nallıhan üzerinden güneyden göl alanına ulaşılır. Gölü'nün bazı merkezlere yaklaşık olarak uzaklığı şöyledir: Ankara 225 kilometre, Düzce'ye 60 kilometre, İstanbul'a 258 kilometre, Bolu'ya 33 kilometre, Mudurnu ya 20 kilometre mesafe uzaklığındadır. Abant Gölü yaklaşık olarak Ankara'ya 2 saatlik mesafede yer almaktadır. Abant Gölü Tesisleri bulunduğu ortam Gölü sebebiyle büyük ölçüde yabancı ve yerli turist tarafından büyük ölçüde ziyaret edilmektedir. Muhteşem bir şekilde doğa görüntüsüne mevcut olan Abant Gölü; yaz, kış bütün herkesin mükemmel vakit geçirebileceği bir yerdir. Son derece güzel havası ve ortamı açısından eğlenceli vakitler getirebilmek için, ziyaret edilmesi gereken yerlerin ilk sıralarında yer alır. Bu sebepten dolayı bu bölgeyi keşfetmek ve ailece tatil yapmak için uygun bir bölgedir.

Haritada Abant Gölü." } ] }